ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 70 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czegomarchewka 2 sztukpietruszka 1 sztukseler 0,5 sztukpor 1 sztukcebula 3 sztukczosnek 3 ząbkiziele angielskie według uznaniaziarno pieprzu czrnego według uznanialiść laurowy 2 sztukpapryka mielona słodka 2 łyżek deserowychtymianek według uznaniaszałwia według uznaniakoncentrat pomidorowy 3 łyżek stołowychfilet z dorsza 1 kilogramówsok z cytryny 1 sztukmąka 100 gramówolej według uznaniapieprz według uznaniasól według uznaniaWykonanie:Oczyszczone warzywa korzeniowe posiekać lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Oczyszczony por, cebule i czosnek tez posiekać. W głębokiej patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, włożyć warzywa. mieszając smażyć razem 6 minut, aż będą szkliste. Podlać szklanka gorącej wody, dodać listek laurowy, kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego. Doprawić do smaku mielona papryka, tymiankiem, szałwia oraz solą. Dusić pod przykryciem jeszcze 10 minut, na małym ogniu, uważając, aby się nie rozgotowały. Pod koniec duszenia wymieszać warzywa z koncentratem pomidorowym rozrobionym z kilkoma łyżkami wody. Warzywa trzymać w cieple.Umyte, osuszone filety rybne skropić sokiem z cytryny i na 30 minut odstawić w chłodne miejsce. Filety osuszyć ręcznikiem papierowym, oprószyć z obu stron sola oraz pieprzem, obtoczyć w mące i usmażyć na rozgrzanym w patelni oleju, z obu stron na rumiano. Przełożyć do duszonych warzyw i mocno razem podgrzać. Posypać listkami ziół i podawać na gorąco z dodatkiem ziemniaków lub na zimno z pieczywem.Uwagi:Filet z dorsza można zastąpić inną białą ryba morską.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia GreckaPotrawy z RybWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: