Wykonanie
Zupa gołąbkowa to dla mnie nowość, przepis pochodzi z grupy na facebook. Nie spodziewałam się czegoś wielkiego w
sumie zaciekawiła mnie nazwa. Zupa mega pyszna, warta wypróbowania! Do tego wyszedł mi cały gar na 3 dni.
Powiem szczerze, że najlepsza jest drugiego dnia gdy wszystkie składniki się ze sobą połączą. Polecam podawać z kleksem kwaśnej
śmietany.
Składniki:0,5 kg
mięsa mielonegomarchewkapietruszkaselercebulaczosnekpor2 łyżki
olejuworeczek
ryżupół małego słoiczka
koncentratu pomidorowego1/4 główki
kapustysólpieprz2-3 łyżki
mąkizioła prowansalskiełyżeczka
papryki w proszku
liść laurowyziele angielskieWykonanie:
Cebulę pokroić w kostkę i zrumienić na rozgrzanym
oleju w dużym garnku, po chwili dodać
czosnek i
mięso mielone.
Marchew,
pietruszkę,
selera zetrzeć na tarce o dużych oczkach,
pora pokroić w plasterki i dodać do
mięsa. Wszystko razem podsmażyć aż
mięso nie będzie surowe a warzywa zmiękną. Całość zalać
wodą (około 3l-3,5l) i zagotować. Do garnka dodać
ryż,
kapustę pokrojoną w kostkę,
koncentrat pomidorowy.
sól,
pieprz zioła prowansalskie,
liść laurowy,
ziele angielskie paprykę. Gotować aż
ryż będzie miękki, pod koniec zagęścić
mąką.