ßßß Cookit - przepis na Zupa gołąbkowa

Zupa gołąbkowa

nazwa

Wykonanie

Ona naprawdę smakuje jak gołąbki! ;-) Zupa gołąbkowa okazała się doskonałym pomysłem. Smak gołąbków rzeczywiście został zachowany, zupa jest treściwa i pyszna! Tak przypadła mi do gustu, że zamierzam powtórzyć ją jeszcze w tym tygodniu. :-) Polecam szczególnie wielbicielom gołąbków, którym brak czasu lub ochoty na ich formowanie. Satysfakcja smakowa gwarantowana!
500g mięsa mielonego
1/2 główki kapusty
100g ryżu
1 słoiczek koncentratu pomidorowego
3 marchewki
2 cebule
4 ziela angielskie
3 liście laurowe
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżka oleju
2,5 litra wody
sól, pieprz
1. Cebulę drobno kroimy, podsmażamy na rozgrzanym oleju (w garnku z nieprzywierającym dnem). Dodajemy mięso mielone, smażymy do zarumienienia. Na koniec dodajemy startą na tarce marchew i posiekaną kapustę. Smażymy jeszcze chwilę.
2. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, przeciśnięty przez praskę czosnek, ostrą paprykę. Gotujemy około 15 minut, po czym wsypujemy ryż. Gotujemy nadal, tyle minut, ile zaleca producent ryżu.
3. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem.
Źródło:http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/07/zupa-goabkowa.html