Wykonanie
Ona naprawdę smakuje jak gołąbki! ;-) Zupa gołąbkowa okazała się doskonałym pomysłem. Smak gołąbków rzeczywiście został zachowany, zupa jest treściwa i pyszna! Tak przypadła mi do gustu, że zamierzam powtórzyć ją jeszcze w tym tygodniu. :-) Polecam szczególnie wielbicielom gołąbków, którym brak czasu lub ochoty na ich formowanie. Satysfakcja smakowa gwarantowana!
500g
mięsa mielonego1/2 główki
kapusty100g
ryżu1 słoiczek
koncentratu pomidorowego3
marchewki2
cebule4
ziela angielskie3
liście laurowe2 ząbki
czosnku1 łyżeczka
ostrej papryki1 łyżka
oleju2,5 litra
wodysól,
pieprz1.
Cebulę drobno kroimy, podsmażamy na rozgrzanym
oleju (w garnku z nieprzywierającym dnem). Dodajemy
mięso mielone, smażymy do zarumienienia. Na koniec dodajemy startą na tarce
marchew i posiekaną
kapustę. Smażymy jeszcze chwilę.2. Do garnka wlewamy
wodę, dodajemy
liście laurowe,
ziele angielskie, przeciśnięty przez praskę
czosnek,
ostrą paprykę. Gotujemy około 15 minut, po czym wsypujemy
ryż. Gotujemy nadal, tyle minut, ile zaleca producent
ryżu.3. Na koniec dodajemy
koncentrat pomidorowy, przyprawiamy zupę do smaku
solą i
pieprzem.