ßßß
500g mięsa mielonego1/2 główki kapusty100g ryżu1 słoiczek koncentratu pomidorowego3 marchewki2 cebule4 ziela angielskie3 liście laurowe2 ząbki czosnku1 łyżeczka ostrej papryki1 łyżka oleju2,5 litra wodysól, pieprz1. Cebulę drobno kroimy, podsmażamy na rozgrzanym oleju (w garnku z nieprzywierającym dnem). Dodajemy mięso mielone, smażymy do zarumienienia. Na koniec dodajemy startą na tarce marchew i posiekaną kapustę. Smażymy jeszcze chwilę.2. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, przeciśnięty przez praskę czosnek, ostrą paprykę. Gotujemy około 15 minut, po czym wsypujemy ryż. Gotujemy nadal, tyle minut, ile zaleca producent ryżu.3. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem.