Wykonanie
Bardzo smaczne i delikatne
mięsko indyka. Dzięki zaprawie i długiemu marynowaniu
mięsko skruszało, jest soczyste a z warzyw wyciągnęło to co najlepsze czyli pyszny smak. Gotową pieczeń możemy podać z
ryżem, sosem
koperkowym albo
śmietanowym. Po przestudzeniu będzie też znakomitym dodatkiem do kanapek.Przygotowanie: 30 minut | Czas dodatkowy: marynowanie | Pieczenie: 1 godzinaSkładniki:1 kg
piersi indyczej2 łyżki
masła + 1 łyżka
oleju2-3 ząbki
czosnku1/2 łyżeczki
solipieprz albo
paprykaZaprawa:
marchewkapietruszkaporkawałek
selera2 pokruszone
listki laurowe1/2 łyżeczki świeżego lub suszonego
tymianku1/2 łyżeczki
cukrułyżka
soku z cytryny3-4 ziarna
ziela angielskiego4 łyżki
olejuPor kroimy w plasterki, resztę warzyw ścieramy na tarce. Wszystkie warzywa wymieszać razem, dodać pozostałe składniki marynaty.
Mięso indyka natrzeć
solą wymieszaną ze zmiażdżonym
czosnkiem. Przyprawić
pieprzem lub
papryką. Część marynaty wyłożyć do miski, ułożyć
mięso i przykryć resztą marynaty.
Indyka w marynacie wstawiamy do lodówki na 1-2 dni.
Indyka wyjąć z zaprawy i przenieść do rękawa foliowego, polać
masłem wymieszanym z
olejem, dodać 3-4 łyżki zaprawy, zamknąć i piec w piekarniku nagrzanym do 180*C około godziny.Jeśli lubimy chrupiące skórki możemy 10 minut przed końcem pieczenia naciąć na środku rękaw.