ßßß
Bardzo smaczne i delikatne mięsko indyka. Dzięki zaprawie i długiemu marynowaniu mięsko skruszało, jest soczyste a z warzyw wyciągnęło to co najlepsze czyli pyszny smak. Gotową pieczeń możemy podać z ryżem, sosem koperkowym albo śmietanowym. Po przestudzeniu będzie też znakomitym dodatkiem do kanapek.Przygotowanie: 30 minut | Czas dodatkowy: marynowanie | Pieczenie: 1 godzinaSkładniki:1 kg piersi indyczej2 łyżki masła + 1 łyżka oleju2-3 ząbki czosnku1/2 łyżeczki solipieprz albo paprykaZaprawa:marchewkapietruszkaporkawałek selera2 pokruszone listki laurowe1/2 łyżeczki świeżego lub suszonego tymianku1/2 łyżeczki cukrułyżka soku z cytryny3-4 ziarna ziela angielskiego4 łyżki olejuPor kroimy w plasterki, resztę warzyw ścieramy na tarce. Wszystkie warzywa wymieszać razem, dodać pozostałe składniki marynaty. Mięso indyka natrzeć solą wymieszaną ze zmiażdżonym czosnkiem. Przyprawić pieprzem lub papryką. Część marynaty wyłożyć do miski, ułożyć mięso i przykryć resztą marynaty. Indyka w marynacie wstawiamy do lodówki na 1-2 dni.Indyka wyjąć z zaprawy i przenieść do rękawa foliowego, polać masłem wymieszanym z olejem, dodać 3-4 łyżki zaprawy, zamknąć i piec w piekarniku nagrzanym do 180*C około godziny.Jeśli lubimy chrupiące skórki możemy 10 minut przed końcem pieczenia naciąć na środku rękaw.