ßßß Cookit - przepis na Indyk marynowany w warzywach

Indyk marynowany w warzywach

nazwa

Wykonanie

Bardzo smaczne i delikatne mięsko indyka. Dzięki zaprawie i długiemu marynowaniu mięsko skruszało, jest soczyste a z warzyw wyciągnęło to co najlepsze czyli pyszny smak. Gotową pieczeń możemy podać z ryżem, sosem koperkowym albo śmietanowym. Po przestudzeniu będzie też znakomitym dodatkiem do kanapek.
Przygotowanie: 30 minut | Czas dodatkowy: marynowanie | Pieczenie: 1 godzina
Składniki:
1 kg piersi indyczej
2 łyżki masła + 1 łyżka oleju
2-3 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki soli
pieprz albo papryka
Zaprawa:
marchewka
pietruszka
por
kawałek selera
2 pokruszone listki laurowe
1/2 łyżeczki świeżego lub suszonego tymianku
1/2 łyżeczki cukru
łyżka soku z cytryny
3-4 ziarna ziela angielskiego
4 łyżki oleju
Por kroimy w plasterki, resztę warzyw ścieramy na tarce. Wszystkie warzywa wymieszać razem, dodać pozostałe składniki marynaty. Mięso indyka natrzeć solą wymieszaną ze zmiażdżonym czosnkiem. Przyprawić pieprzem lub papryką. Część marynaty wyłożyć do miski, ułożyć mięso i przykryć resztą marynaty. Indyka w marynacie wstawiamy do lodówki na 1-2 dni.
Indyka wyjąć z zaprawy i przenieść do rękawa foliowego, polać masłem wymieszanym z olejem, dodać 3-4 łyżki zaprawy, zamknąć i piec w piekarniku nagrzanym do 180*C około godziny.
Jeśli lubimy chrupiące skórki możemy 10 minut przed końcem pieczenia naciąć na środku rękaw.
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2012/10/indyk-marynowany-w-warzywach.html