ßßß Cookit - przepis na Karp pieczony w winie

Karp pieczony w winie

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
pieprz według uznania
sól według uznania
masło 50 gramów
czosnek 2 ząbki
wino białe wytrawne 1.5 szklanek
koncentrat pomidorowy 1 łyżek stołowych
kolendra 0.5 łyżek deserowych
liść laurowy 2 sztuk
ziele angielskie 5 sztuk
olej 4 łyżek stołowych
jabłko kwaskowate 2 sztuk
seler 0.5 sztuk
por 1 sztuk
pietruszka 1 sztuk
marchew 2 sztuk
sok z cytryny 1 sztuk
karp 1 sztuk
Wykonanie:
Karpia umyć, osuszyć, natrzeć, w środku i na zewnątrz solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny, odstawić do lodówki na 1,5 godz.
Warzywa obrać, oczyścić i pokroić w słupki. Obrane jabłka zetrzeć na grubych oczkach i skropić sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzać olej i włożyć rozdrobnione warzywa z jabłkami. Dodać przyprawy, podlać winem i dusić przez 5 minut, mieszając, aż warzywa lekko zmiękną. Wymieszać z koncentratem pomidorowym i roztartym czosnkiem, ostudzić. Rybę nadziać przygotowanym farszem, otwór spiąć wykałaczkami. Resztę warzyw rozłożyć na dnie wysmarowanej masłem brytfanny. Na wierzchu ułożyć karpia i obłożyć płatkami masła. Piec ok.45 minut w 180 stopniach, często skrapiając winem i stopionym masłem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Potrawy z Ryb
Wigilia
Komentarze:
Autor: martunia0704
Data: 2009-04-30
Świetne i pyszne :))) Polecam !!!
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/3486/Karp-pieczony-w-winie