Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
pieprz według uznania
sól według uznania
masło 50 gramów
czosnek 2 ząbki
wino białe wytrawne 1.5 szklanek
koncentrat pomidorowy 1 łyżek stołowych
kolendra 0.5 łyżek deserowych
liść laurowy 2 sztuk
ziele angielskie 5 sztuk
olej 4 łyżek stołowych
jabłko kwaskowate 2 sztuk
seler 0.5 sztuk
por 1 sztuk
pietruszka 1 sztuk
marchew 2 sztuk
sok z cytryny 1 sztuk
karp 1 sztukWykonanie:
Karpia umyć, osuszyć, natrzeć, w środku i na zewnątrz
solą i
pieprzem, skropić
sokiem z cytryny, odstawić do lodówki na 1,5 godz.Warzywa obrać, oczyścić i pokroić w słupki. Obrane
jabłka zetrzeć na grubych oczkach i skropić
sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzać
olej i włożyć rozdrobnione warzywa z
jabłkami. Dodać
przyprawy, podlać
winem i dusić przez 5 minut, mieszając, aż warzywa lekko zmiękną. Wymieszać z
koncentratem pomidorowym i roztartym
czosnkiem, ostudzić.
Rybę nadziać przygotowanym farszem, otwór spiąć wykałaczkami. Resztę warzyw rozłożyć na dnie wysmarowanej
masłem brytfanny. Na wierzchu ułożyć
karpia i obłożyć
płatkami masła. Piec ok.45 minut w 180 stopniach, często skrapiając
winem i stopionym
masłem.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Potrawy z RybWigiliaKomentarze:Autor: martunia0704Data: 2009-04-30Świetne i pyszne :))) Polecam !!!Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: