ßßß
Będąc ostatnio u rodziców przywiozłam całą reklamówkę pysznych warzyw. Przechowali je na strychu a dostali od sąsiada, który je latem hodował na polu. Postanowiłam ugotować z nich zupę. Ale tym razem warzywa nie były gotowane a pieczone w piekarniku. W smaku wyszły bardzo aromatyczne. U mnie w rodzinie bardzo lubią zupy i w sumie to bardzo często je gotuje. W tygodniu kiedy pracujemy nie ma czasu na długie stanie w kuchni i gotowanie. Dlatego świetnym pomysłem są zupy, są zdrowe, pyszne i treściwe a zarazem lekkie.Koniecznie spróbujcie zrobić zupę z pieczonych buraków, są zdecydowanie lepsze niż gotowane. Pozostaje w nich cały aromat i smak. Ja od pieczonych buraków jestem już wprost uzależniona.Zapraszam :-)Składniki:- 1 kg buraków (waga przed obraniem)- 3 marchewki- 2 pietruszki- 1 mały seler- ząbek czosnku- 2 małe cebule- mały por- sól himalajska- liść laurowy- świeżo zmielony pieprz- łyżeczka soku z cytryny lub octu jabłkowego- ziemniaki- łyżka masłaWykonanie:Do naczynia żaroodpornego z pokrywką wkładamy obrane i pokrojone warzywa (bez ziemniaków). Dodajemy odrobinę wody i przykrywamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 1 godzinę. Następnie wyłączamy piekarnik, ale nasze warzywa zostawiamy jeszcze na pół godziny w piekarniku. Wyciągamy i chwilkę studzimy, możemy pokroić teraz warzywa na mniejsze kawałki i wrzucamy je do garnka. Dodajemy wodę (około 1 litra wody wystarczy) liść laurowy i zagotowujemy. Nie ma potrzeby, aby je długo gotować. W tym czasie obieramy i gotujemy ziemniaki. Gnieciemy tłuczkiem z odrobiną masła. Zupę doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy sok z cytryny lub ocet jabłkowy. Przelewamy ją do miseczek i podajemy z ziemniakami.
