ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 2Ilość ocen : 3SkładnikLogo Ilość Czegokarp sprawiony 1 sztukwłoszczyzna bez kapusty 1 sztukjabłka kwaśne 2 sztukmasło 50 gramówoliwa 3 łyżek stołowychwino białe wytrawne 1 szklaneksok z cytryny według uznaniaprzecier pomidorowy 1 łyżek stołowychczosnek 1 ząbkiziele angielskie 5 sztukliść laurowy 1 sztukkolendra 0,25 łyżek deserowychsól według uznaniapieprz według uznaniaWykonanie:Karpia umyć, osuszyć, natrzeć w środku i na zewnątrz solą oraz pieprzem, skropić sokiem z cytryny i odstawić na 1h w chłodne miejsce.Oczyszczone warzywa pokroić w zapałkę, obrane jabłka zetrzeć na grubej tarce i skropić sokiem z cytryny. Rozdrobnione warzywa z jabłkami smażyć na rozgrzanej oliwie, dodać przyprawy, podlać winem i dusić 6 minut, mieszając, aż warzywa lekko zmiękną. Wymieszać z przecierem pomidorowym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ostudzić.Karpia nadziać przygotowanym farszem, a otwór spiąć wykałaczkami. Resztę warzyw rozłożyć na dnie wysmarowanej masłem brytfanki. Na wierzchu ułożyć karpia i obłożyć płatkami masła. Piec ok. 45 minut w 180 stopniach, często skrapiając winem i stopionym masłem.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z RybWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: