ßßß Cookit - przepis na Karp po warszawsku

Karp po warszawsku

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 2
Ilość ocen : 3
Składnik
Logo Ilość Czego
karp sprawiony 1 sztuk
włoszczyzna bez kapusty 1 sztuk
jabłka kwaśne 2 sztuk
masło 50 gramów
oliwa 3 łyżek stołowych
wino białe wytrawne 1 szklanek
sok z cytryny według uznania
przecier pomidorowy 1 łyżek stołowych
czosnek 1 ząbki
ziele angielskie 5 sztuk
liść laurowy 1 sztuk
kolendra 0,25 łyżek deserowych
sól według uznania
pieprz według uznania
Wykonanie:
Karpia umyć, osuszyć, natrzeć w środku i na zewnątrz solą oraz pieprzem, skropić sokiem z cytryny i odstawić na 1h w chłodne miejsce.
Oczyszczone warzywa pokroić w zapałkę, obrane jabłka zetrzeć na grubej tarce i skropić sokiem z cytryny. Rozdrobnione warzywa z jabłkami smażyć na rozgrzanej oliwie, dodać przyprawy, podlać winem i dusić 6 minut, mieszając, aż warzywa lekko zmiękną. Wymieszać z przecierem pomidorowym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ostudzić.
Karpia nadziać przygotowanym farszem, a otwór spiąć wykałaczkami. Resztę warzyw rozłożyć na dnie wysmarowanej masłem brytfanki. Na wierzchu ułożyć karpia i obłożyć płatkami masła. Piec ok. 45 minut w 180 stopniach, często skrapiając winem i stopionym masłem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Ryb
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/4648/Karp-po-warszawsku