Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 2Ilość ocen : 3SkładnikLogo Ilość Czego
karp sprawiony 1 sztuk
włoszczyzna bez
kapusty 1 sztuk
jabłka kwaśne 2 sztuk
masło 50 gramów
oliwa 3 łyżek stołowych
wino białe wytrawne 1 szklanek
sok z cytryny według uznania
przecier pomidorowy 1 łyżek stołowych
czosnek 1 ząbki
ziele angielskie 5 sztuk
liść laurowy 1 sztuk
kolendra 0,25 łyżek deserowych
sól według uznania
pieprz według uznaniaWykonanie:
Karpia umyć, osuszyć, natrzeć w środku i na zewnątrz
solą oraz
pieprzem, skropić
sokiem z cytryny i odstawić na 1h w chłodne miejsce.Oczyszczone warzywa pokroić w zapałkę, obrane
jabłka zetrzeć na grubej tarce i skropić
sokiem z cytryny. Rozdrobnione warzywa z
jabłkami smażyć na rozgrzanej
oliwie, dodać
przyprawy, podlać
winem i dusić 6 minut, mieszając, aż warzywa lekko zmiękną. Wymieszać z
przecierem pomidorowym i przeciśniętym przez praskę
czosnkiem, ostudzić.
Karpia nadziać przygotowanym farszem, a otwór spiąć wykałaczkami. Resztę warzyw rozłożyć na dnie wysmarowanej
masłem brytfanki. Na wierzchu ułożyć
karpia i obłożyć
płatkami masła. Piec ok. 45 minut w 180 stopniach, często skrapiając
winem i stopionym
masłem.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z RybWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: