Wykonanie
Jedno z klasycznych dań kuchni polskiej. Jest to półmięsna potrawa z farszu zawiniętego w liście
kapusty. Dziś gołąbki z tradycyjnym farszem, którego składnikami jest
mięso mielone wieprzowe i
ryż. Najlepiej smakują polane
sosem pomidorowym. Podawane jako dodatek do
ziemniaków. Ja jednak uwielbiam same gołąbki polane sosem z kromką
białego pieczywa.
Składniki:- 1 duża główka
kapusty- 0,5 kg
mięsa mielonego- 1 szklanka
ryżu- 1
cebula- 3 ząbki
czosnku-
przecier pomidorowy- łyżka
masła- łyżka czerwonej
słodkiej papryki-
sól,
pieprz do smaku-
ziele angielskie i
liść laurowyWykonanie:Liście
kapusty sparzyć we wrzątki, poobcinać zgrubienia.
Mięso mielone wymieszać z ugotowanym na sypko
ryżem w osolonej wodzie. Dodać posiekany
czosnek i zeszkloną na
maśle cebulę. Dodać
paprykę, doprawić do smaku
solą i
pieprzem. Całość dobrze wymieszać. Na liście
kapusty nakładać farsz i zwijać w kieszonki (najpierw boki do środka a później rolować z góry w dół). Na dnie dużego garnka ułożyć kilka liści
kapusty, układać warstwowo gołąbki. Górną warstwę posmarować
przecierem pomidorowym. Całość zalać
bulionem, dodać
listek laurowy i
ziele angielskie. Dusić pod przykryciem na bardzo wolnym ogniu aż
kapusta będzie całkowicie miękka. Podawać polane sosem. Tak przygotowane gołąbki zawsze wkładam do słoików (zawsze robię dużą ilość). Do wyparzonych słoików o pojemności 1L wkładam po 3-4 gołąbki, zalewam roztworem, w którym się dusiły, zakręcam, wekuję trzykrotnie po 30-40 minut.