ßßß Cookit - przepis na Gołąbki zapiekane

Gołąbki zapiekane

nazwa

Wykonanie

Pierwszy raz robiłam gołąbki zapiekane w piekarniku. W zasadzie są to tradycyjne gołąbki, tyle tylko, że nie ugotowane, a upieczone :) Ja zdecydowanie już na zawsze zostanę przy tej wersji. Są dużo bardziej aromatyczne, o głębszym smaku. Polecam wypróbować każdemu, kto jeszcze nie jadł gołąbków w tej postaci, bo naprawdę warto się przełamać i zaznać jeszcze lepszego smaku tej wszystkim znanej potrawy :)
Składniki:
główka kapusty
800g surowego mięsa mielonego
2 woreczki ryżu ( gotowanego 5 minut krócej, niż zalecane jest na opakowaniu )
1 duża zeszklona cebula
2 ząbki czosnku ( przeciśnięte przez praskę )
sól ,pieprz
po 3 liście laurowe i ziele angielskie – łyżka majeranku
Przygotowanie:
Z kapusty wycinamy głąb ( by później liście łatwiej odchodziły ). Na małym ogniu gotujemy kapustę głąbem do dołu ( około 10 minut ), po czym odwracamy ją głąbem do góry, gotujemy 3-4min. i ściągamy delikatnie liście. Liście kapusty studzimy i z każdego odkrawamy zgrubiałą część łodygi, dzięki czemu gołąbki łatwiej będą się zawijały.
Mięso mielone łączymy z ugotowanym ryżem, zeszkloną cebulą, czosnkiem, solą, pieprzem i majerankiem. Dokładnie ze sobą łączymy.
Na każdy liść, nakładamy farsz mięsny, zwijamy zaczynając od miejsca w którym była zgrubiała łodyga, następnie boki i formujemy gołąbka :)
Gotowe gołąbki podgotowujemy około 40 minut z dodatkiem liścia laurowego i ziela, po czym przekładamy do naczynia, w którym będziemy je zapiekać, polewamy sosem pomidorowym ( przepis pod zdjęciami ) i pieczemy, do momentu, aż się zarumienią. Możemy też gołąbki po zawinięciu, od razu poukładać na blaszce skropionej odrobiną oliwy i wyłożonej liśćmi z pozostałej kapusty. Przykrywamy je wtedy folią aluminiową i pieczemy około 1-1,5 godz.- zależy od piekarnika ;) co jakiś czas sprawdzając i ewentualnie podlewając je własnymi sokami ( pod koniec możemy zdjąć folię, gołąbki ładnie się przyrumienią ).
Ja osobiście zawsze wybieram opcję samego pieczenia. Trwa to dłużej, ale warto bo są najsmaczniejsze.
Mój sos pomidorowy: * Szklimy 1 cebulę pokrojoną w kostkę, dorzucamy pokrojonego w kostkę pomidora i dwie łyżeczki koncentratu pomidorowego. Podsmażamy chwilę razem. Zalewamy 2 szklankami wody, lub bulionu. Przyprawiamy solą, pieprzem, ząbkiem czosnku ( lub suszonym ) i ziołami prowansalskimi. Zagotowujemy. Możemy dodać coś zielonego ( pietruszka, koperek ).
Kategorie:
Źródło:http://www.niepieprz.pl/golabki-zapiekane