Wykonanie
Pierwszy raz robiłam gołąbki zapiekane w piekarniku. W zasadzie są to tradycyjne gołąbki, tyle tylko, że nie ugotowane, a upieczone :) Ja zdecydowanie już na zawsze zostanę przy tej wersji. Są dużo bardziej aromatyczne, o głębszym smaku. Polecam wypróbować każdemu, kto jeszcze nie jadł gołąbków w tej postaci, bo naprawdę warto się przełamać i zaznać jeszcze lepszego smaku tej wszystkim znanej potrawy :)Składniki:główka
kapusty800g surowego
mięsa mielonego2 woreczki
ryżu ( gotowanego 5 minut krócej, niż zalecane jest na opakowaniu )1 duża zeszklona
cebula2 ząbki
czosnku ( przeciśnięte przez praskę )
sól ,
pieprzpo 3
liście laurowe i
ziele angielskie – łyżka
majerankuPrzygotowanie:Z
kapusty wycinamy głąb ( by później liście łatwiej odchodziły ). Na małym ogniu gotujemy
kapustę głąbem do dołu ( około 10 minut ), po czym odwracamy ją głąbem do góry, gotujemy 3-4min. i ściągamy delikatnie liście. Liście
kapusty studzimy i z każdego odkrawamy zgrubiałą część łodygi, dzięki
czemu gołąbki łatwiej będą się zawijały.
Mięso mielone łączymy z ugotowanym
ryżem, zeszkloną
cebulą,
czosnkiem,
solą,
pieprzem i
majerankiem. Dokładnie ze sobą łączymy.Na każdy liść, nakładamy farsz
mięsny, zwijamy zaczynając od miejsca w którym była zgrubiała łodyga, następnie boki i formujemy gołąbka :)Gotowe gołąbki podgotowujemy około 40 minut z dodatkiem
liścia laurowego i ziela, po czym przekładamy do naczynia, w którym będziemy je zapiekać, polewamy
sosem pomidorowym ( przepis pod zdjęciami ) i pieczemy, do momentu, aż się zarumienią. Możemy też gołąbki po zawinięciu, od razu poukładać na blaszce skropionej odrobiną
oliwy i wyłożonej liśćmi z pozostałej
kapusty. Przykrywamy je wtedy folią aluminiową i pieczemy około 1-1,5 godz.- zależy od piekarnika ;) co jakiś czas sprawdzając i ewentualnie podlewając je własnymi
sokami ( pod koniec możemy zdjąć folię, gołąbki ładnie się przyrumienią ).Ja osobiście zawsze wybieram opcję samego pieczenia. Trwa to dłużej, ale warto bo są najsmaczniejsze.
Mój
sos pomidorowy: * Szklimy 1
cebulę pokrojoną w kostkę, dorzucamy pokrojonego w kostkę
pomidora i dwie łyżeczki
koncentratu pomidorowego. Podsmażamy chwilę razem. Zalewamy 2 szklankami
wody, lub
bulionu. Przyprawiamy
solą,
pieprzem, ząbkiem
czosnku ( lub suszonym ) i
ziołami prowansalskimi. Zagotowujemy. Możemy dodać coś zielonego (
pietruszka,
koperek ).Kategorie: