Wykonanie
Dzień dobry!Ostatnio pokazywałam Wam zakupy z Targu
Pietruszkowego, wśród
zieleniny znalazły się również piękne
buraki liściowe, które kolejny raz postanowiłam wykorzystać do gołąbków. Nie ma z nimi tyle zachodu, co z
kapustą, szybko się je blanszuje, od razu są pojedyncze, co znacznie skraca czas przygotowania. Poza tym są bardzo smaczne i ładnie wyglądają na talerzu (mają kolorowe łodyżki).Jeśli tylko je gdzieś spotkacie, koniecznie skuście się :-). Ja jeśli kolejny raz je kupię, to na pewno zrobię z nich
sałatkę.
Składniki:pęczek
buraków liściowych (ok. 12 liści)500 g
mięsa mielonego50 - 100 g suchego
ryżu2 ząbki
czosnku1
cebulamasłomajeraneksól,
pieprzliść laurowy,
ziele angielskieWykonanie:
Ryż gotujemy (lub parujemy w parowarze) do miękkości, na sypko. Studzimy, możemy przelać go zimną
wodą. Odstawiamy.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na odrobinie
masła na złoto. Również odstawiamy do wystudzenia.Do
mięsa mielonego dodajemy
ryż,
cebulę, rozdrobniony
czosnek,
sól,
pieprz,
majeranek, mieszamy.Z
buraka liściowego odcinamy łodyżki. W garnku gotujemy
wodę, do wrzątku wrzucamy liście na kilka sekund, aby się zblanszowały i zmiękły. Następnie wyławiamy i szybko przelewamy zimną
wodą.Nadzienie gołąbków dzielimy na tyle porcji ile mamy liści (musi ich być minimum 12) i zawijamy gołąbki. Farsz układamy bliżej krawędzi od której odcinaliśmy łodygę, zawijamy boki do środka, następnie dolny brzeg i zwijamy gołąbka. Dla pewności można go spiąć wykałaczką, aby w czasie gotowania się nie rozwinął.Gotowe gołąbki układamy w garnku, dość ciasno, zalewamy
wodą z blanszowania liści (możemy dodać również obcięte łodygi), dodajemy
liść laurowy, kilka ziaren
ziela angielskiego i gotujemy na wolnym ogniu ok. 30 minut.
Gołąbki podajemy z
sosem pomidorowym i
ziemniakami.
Smacznego!