Wykonanie
Sezon na
pomidory gruntowe bardzo szybko dobiega końca. Przymrozki, jakie pojawiły się kilka
razy już we wrześniu spowodowały, że zostały nam już właściwie tylko
pomidory szklarniowe. Addio
pomidory można by
rzec, jak w tekście piosenki Wiesława Michnikowskiego. Już nie będziemy od nich odcięci, jak jeszcze 20 lat temu. Mamy
pomidory cały rok, ale ich smak w
porze jesienno-zimowej pozostawia wiele do życzenia. Zapraszam zatem do przygotowania zupy z ostatnimi prawdziwymi, pełnym słońca
pomidorami. Znalazłam znakomity przepis polskiej kuchni regionalnej. Zupa pomidorowa z
jabłkami smakuje znakomicie. Pamiętajcie tylko, żeby kupić lekko kwaskowe
jabłka, u mnie sprawdziła się odmiana malinówka.
Przepis z moimi małymi zmianami pochodzi z książki Regionalna kuchnia polska. Kujawy.Składniki na 4 porcje:1 pęczek
włoszczyzny bez
kapusty30 dag
wołowiny z kością (np.
antrykot)3 dorodne
pomidory1 duża
czerwona papryka1 duża
cebula2
winne jabłka (np. malinówka)2
liście laurowe5 ziaren
ziela angielskiego1/2 łyżeczki nasion
kolendrysól,
pieprz1 łyżka
masła2 łyżki posiekanej
natki+
chleb, ząbek
czosnku,
sól i
olej na grzanki
1.
Mięso zalać 5 szklankami
wody. Zagotować i odszumować. Następnie dodać obraną i umytą
włoszczyznę oraz
przyprawy:
liście laurowe,
ziele angielskie i
kolendrę. Gotować około 1,5 godziny,2.
Paprykę i
cebulę pokroić w kostkę. Smażyć w garnku na rozpuszczonym
maśle około 8 minut, mieszając.3. Sparzone
pomidory i nieobrane
jabłka pokroić w kostkę. Dodać do
papryki i
cebuli. Dusić około 15 minut na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając.4. Zalać przygotowanym wcześniej odcedzonym
bulionem. Gotować około 5 minut. Przyprawić
solą i
pieprzem.5. Zupę przetrzeć przez durszlak lub niezbyt dokładnie zmiksować, tak aby nie powstał aksamitny krem, ale dość jednolita i gęsta konsystencja z małymi wyczuwalnymi kawałkami.5. Podawać z grzankami czosnkowymi przygotowanymi na patelni oraz posiekaną
natką pietruszki.Wpis powstał specjalnie w związku z akcją Kuchnia
Krajów Słowiańskich . Dodaję go także do akcji Tysiąc twarzy
pomidora.