ßßß

Składniki:1 mała dynia hokkaido3 marchewki3 większe ziemniaki1 mała cebula6-7 prawdziwków lub podgrzybków ( świeże lub mrożone), opcjonalnie2-3 łyżki oleju rzepakowegoświeżo mielony pieprz (u mnie 1/2 łyżeczki)1 płaska łyżeczka przyprawy SHAHI PANEER MASALA (mieszanka przypraw: kolendra, chili, sól, kurkuma, kmin rzymski, liście kozieradki, kardamon, pieprz czarny, imbir, cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, anyż gwieździsty)sól do smakuwodaDodatkowo:pestki dynikilka kromek pieczywa (u mnie chleb żytni)oliwa z oliwek do skropienia, można pominąćpieczony kalafiorWykonanie:Dynię, marchew, ziemniaki, cebulę i grzyby obieram i kroimy w na kawałki. Do dużego garnka (u mnie 5 litrowy) podgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną cebule i grzyby, podsmażamy ok 1 minuty, dodajemy pozostałe warzywa i przyprawy. Podsmażamy kilka minut, aż warzywa zaczną się lekko rumienić. Dzięki podsmażeniu warzyw zupa będzie miała bogatszy smak.Warzywa zalewamy wodą tak, aby lustro wody przykryło warzywa.Zupę gotujemy do miękkości ok. 30 minut.Następnie zdejmujemy z ognia i za pomocą blendera typu „żyrafa” blendujemy zupę na głodki krem.W czasie jak zupa się gotuje przygotowujemy kalafiora.Kalafiora myjemy, rwiemy na różyczki. Każdą część kroimy na ok 0,5 cm plasterki. Kawałeczki kalafiora smarujemy oliwą i układamy na blaszce wyłożonej folia aluminiową. Solimy, oprószamy pieprzem i przykrywamy folią aluminiową. Wstawimy na ok 15 min do nagrzanego do 180 st. C piekarnika. W trakcie pieczenia sprawdzamy czy kalafior się nie przypala.Zupę podajemy w miseczkach (u mnie firmy Ambition) z pieczonym kalafiorem, kawałkami pieczywa , skropioną oliwą i posypaną pestkami dyni.Smacznego!

