Wykonanie

Najłatwiejszy sposób zdobienia pierników : przelać
lukier do woreczka strunowego i ociąć jedną z końcówek!●Pierniczki z… miętą?Aby pierniczki zyskały odrobinę pikanterii i ciekawego smaku, oprócz
przyprawy korzennej można dodać… odrobinę suszonej
mięty! Będziecie zaskoczeni efektem●Zanim wrzucisz
bakalie do ciastaPrzed dodaniem
suszonych owoców i
orzechów do ciasta (np. piernika), warto wymieszać je z łyżeczką
mąki. Dzięki temu nie posklejają się w
masie, ani nie opadną na sam spód podczas pieczenia●Mrożenie pierogówPytaliście jak mrozić pierogi, aby przed świętami oszczędzić sobie stresu. Najlepszy sposób: rozłożyć na płaskiej powierzchni, jeden obok drugiego, nie mogą się sklejać (u mnie blaszka albo talerz z papierem do pieczenia, lekko oprószony
mąką), i tak na płasko wkładamy do zamrażalnika na kilka godzin, może być na całą noc. Pierożki zamrożą nam się pojedynczo, po wyjęciu wystarczy zdjąć z papieru, przerzucić do woreczka strunowego i gotowe!●Jak nie pobrudzić rąk przy krojeniu
buraczkówPrzed krojeniem
buraków (np. na barszczyk<3) warto posmarować deskę (i dłonie, jeśli nie używacie rękawiczek) cieniutką warstwą
oleju. Dzięki temu łatwiej będzie domyć purpurowy bałagan●Domowa
maślankaPotrzebna
maślanka do przepisu? Wystarczy dodać łyżkę
octu i łyżkę
soku z cytryny do szklanki
mleka, a
potem odstawić na 10 minut!●Gotowanie zielonych warzywPrzy gotowaniu
brokułów i zielonej
fasolki dobrze jest dodać do
wody łyżeczkę
cukru!Dzięki temu po ugotowaniu warzywa zachowają intensywny zielony kolor●Smażenie na
maśle! 🍳 Stary dobry trik, który już pewnie znacie: aby
masło nie spaliło się podczas smażenia, najlepiej dodać odrobinę
oleju, aby zwiększyć punkt dymienia●Męska i żeńska papryka?!A to niespodzianka! Tak to jest jak człowiek cały dzień czyta o jedzeniu!Ponoć po spodzie
papryki można poznać czy jest męska czy żeńska! Te z 4 wybrzuszeniami to słodsze kobietki, które są lepsze do jedzenia na surowo, te z trzema to mężczyźni, lepsi do gotowania i pieczenia.●Bezproblemowe marynowanieNajmniej problemowy sposób na marynowanie czegokolwiek (
mięsa, warzyw,
tofu)? Wszystkie składniki marynaty wrzucić do dużego woreczka z zapięciem strunowym, dorzucić np.
mięso, zapiąć szczelnie, wymieszać porządnie w zamkniętym worze i włożyć do lodówki. Woreczki po wszystkim oczywiście można przepłukać, jeśli nie chcemy produkować tony plastiku●Proste siekanie
ziółJeśli nie lubisz lub nie masz czasu siekać
ziół, zawsze można użyć do tego celu nożyc kuchennych. Nie ważne czy to
pietruszka do rosołu,
koperek do zupy czy
szczypiorek do jajecznicy●Jak ugotować
kaszę jaglanąKasza jaglana to ostatnio żywieniowy hicior, ale dla najpyszniejszego efektu trzeba ją przygotować w odpowiedni sposób. Źle przygotowana może być gorzka, co zdecydowanie zniechęca, a szkoda by było zrezygnować z miliona pysznyh jaglanych przepisów przez to małe niedopatrzenie:D Dzisiaj wrzucam mój sposób na gotowanie
kaszy jaglanej (na sypko!)Suchą
kaszę wsypuję do małego garnuszka i zalewam wrzątkiem ok. 1 cm nad powierzchnię
kaszy (aby cała była przykryta). Parzę w ten sposób przez 2-3 minuty.Przekładam
kaszę na sito i przepłukuję zimną
wodą do momentu, aż
woda wypływająca
spod kaszy będzie klarowna.Opłukaną
kaszę wkładam z powrotem do garnka, zalewam wrzątkiem w proporcji 2:1 (np. 2 szklanki
wody na 1 szklankę
kaszy).Gotuję
kaszę na średnim ogniu ok. 5 minut, aż zacznie porządnie bulgotać. Podczas gotowania NIE MIESZAM ani razu.Gdy
kasza zacznie wrzeć, ściągam z ognia i przykrywam pokrywką.
Daję jej odpocząć przez ok. 10 minut, aż wchłonie resztę
wody. Dopiero po tym czasie mieszam widelcem, aby uzyskać sypką konsystencję.●Jeśli coś się przypieka…Jeśli COKOLWIEK spiecze się Wam w piekarniku z wierzchu i istnieje ryzyko, że góra będzie zwęglona a środek niedopieczony, wystarczy luźno przykryć naczynie lub formę folią aluminiową i dokończyć pieczenie w ten sposób. Działa z ciastami, babeczkami czy zapiekankami●
Mąki pszenne BARDZO uproszczone!Typ
mąki oznaczony numerkiem wskazuje zawartość substancji mineralnych. Np.
mąka typu 500 zawiera ich 0,5%.
Mąki lekkie (450, 500) to te ,,oczyszczone”, mielone z samego wnętrza nasionka.
Mąki ciężkie (2000) są pełnoziarniste, znajdziemy w nich ziarno zmielone razem z otoczką (więcej błonnika!).Im wyższy numerek, tym
mąkę uznaje się za zdrowszą (z pełnego ziarna).Jak wybrać
mąkę do wypieków? Im niższy numer, tym lżejsze ciasto! Analogicznie, do
biszkoptów warto sięgnąć po 450, do cięższych
ciasto drożdżowych i pączków po 500-550, a do ciemnego
chleba na zakwasie po 2000.Najważniejsze pytanie: czy na co dzień warto zawracać sobie tym głowę? Ja podchodzę do sprawy praktycznie: zawsze mam w kuchni
mąkę typu 500-550 do codziennych wypieków, naleśników etc. A gdy potrzeba mi
mąka do zadań specjalnych (
biszkopt do
tortu musi się udać!), wtedy wiem jak jej szukać na sklepowych półkach●Rozcieranie suszonych
ziół🍂🍃 Wiecie, że suszone
zioła uwalniają więcej aromatu, jeśli rozetrze się je w dłoniach przed dodaniem do potrawy? Możecie tak postąpić z
majerankiem sypanym do grochówki,
bazylią przed dodaniem do
pomidorowego sosu czy
oregano przed posypaniem cieplutkiej pizzy!●Przed przygotowaniem
mięsaDla osiągnięcia najlepszych efektów, większość
mięs w chwili pieczenia czy smażenia powinno być w temperaturze pokojowej.🍗🥩🥓🍖 Zarówno
mięso jak i
rybę warto wyjąć z lodówki około 30 minut przed wrzuceniem na ruszt lub patelnię●Stary dobry trik jajecznyJeśli macie problem z oddzieleniem
białka od
żółtka za pomocą skorupek, można to zrobić w dużo prosty sposób:rozbić
jajko na dłoń –
białko przecieknie przez palce, a pozostałe
żółtko można przerzucić do osobnej miseczki. Oczywiście łapki dokładnie umyć przed i po tym zabiegu.