Wykonanie
Share the post "Azjatycka
wołowina z
brokułami / Asian style beef with broccoli"Jakiś czas temu dostałam do House of
Asia fajny prezent w postaci produktów dedykowanych kuchni chińskiej i postanowiłam wykorzystać je do przygotowania ekspresowej potrawy w stylu azjatyckim. Soczysta
wołowina z
brokułami w pysznym sosie z
sosem sojowym, podana z na
makaronie ryżowym. Danie gotowe dosłownie w kilka chwil, polecam gorąco!Scroll down for recipe in English
(4 porcje)Składniki na sos:1 szklanka
wody2 łyżki
mąki kukurydzianej1 łyżeczka
cukru1 łyżeczka
oleju sezamowego½ łyżeczki
soli3 łyżki jasnego
sosu sojowego1 łyżka białego
wytrawnego wina⅛ łyżeczki
przyprawy pięciu smaków⅛ łyżeczki łyżeczki mielonego
pieprzuReszta składników:1 duży
brokuł, podzielony na różyczki2-3 łyżki odsączonych
pędów bambusa z puszki2 łyżki
oleju roślinnego1 ząbek
czosnku, przeciśnięty przez praskę1 łyżeczka startego świeżego
imbiru350 g
wołowiny (u mnie
rostbef), pokrojonej w 0,5 cm plastry2-3 łyżki sosu
chiliPrzygotowanie:W średniej misce wymieszaj rózgą
wodę z
mąką kukurydzianą, następnie dodaj resztę składników sosu i ponownie dokładnie wymieszaj.W drugiej misce wymieszaj
wołowinę z 2 łyżkami przygotowanego sosu i sosem
chilli i odstaw.Ugotuj różyczki
brokuła w osolonej wodzie prawie do miękkości (przez ok. 5-10 minut), następnie odcedź je i odstaw.Rozgrzej 1 łyżkę
oleju w woku lub głębokiej patelni na największym ogniu, włóż
wołowinę i obsmaż szybko do zarumienienia, po czym wyjmij ją z patelni na talerz i odstaw.Dodaj kolejną łyżkę
oleju do tej samej patelni lub woka i wrzuć
imbir czosnek. Smaż przez 20 do 30 sekund, po czym dodaj
brokuły i
pędy bambusa, wymieszaj i podsmaż jeszcze przez chwilę.Następnie wlej przygotowany wcześniej sos, wymieszaj i gotuj aż zacznie gęstnieć. Dodaj
wołowinę i smaż mieszając aż sos zgęstnieje, po czym dopraw do smaku jeżeli to konieczne.Zdejmij patelnię z ognia i podawaj z
ryżem lub
makaronem ryżowym.Smacznego!
English versionAsian style beef with broccoli(4 servings)Ingredients for the sauce:1 cup of water2 tbsp cornflour1 tsp sugar1 tsp
sesame oil½ tsp salt3 tbsp light soy sauce1 tbsp dry white
wine⅛ tsp five spice powder⅛ tsp tsp black pepperIngredients for the stir fry:1 large head of broccoli, cut into florets2-3 tbs canned bamboo shoots, drained2 tbsp oil1 garlic clove, crushed1 tsp fresh ginger, grated350 g beef, cut into 0 , 5 cm slices2-3 tbsp
chilli saucePreparation:In a medium bowl mix water and cornflour, then add the remaining sauce ingredients and mix well.Place the beef, 2 tbsp of the prepared sauce and
chilli sauce into a bowl, mix and set aside.Add broccoli florets into boilng salted water and cook until almost tender, for about 5-10 minutes, drain and set aside.Heat 1 tbsp of oil in a wok or large and deep pan over high heat, add the beef and
sear quickly until browned. Then remove from the pan and set aside.Heat the remaining 1 tbsp of oil in the pan add the ginger and garlic. Cook for 20 to 30 seconds until the garlic and ginger is fragrant, add the broccoli and bamboo shoots and stir quickly.Mix the sauce again and
pour it all into the pan. Stir fry until the sauce beginning to thicken, next add beef and stir fry for another 1 minute until the sauce thickens and coats the broccoli and beef. Season to taste if necessary.Remove from heat and
serve immediately with rice or rice noodles.Enjoy!
Poniżej przypominam inne pyszne przepisy kuchni azjatyckiej:Piersi kacze w azjatyckiej glazurze
Kurczak w glazurze karmelowej
Kurczak w tempurze z
sosem śliwkowym i smażonymi warzywami
Kurczak pomarańczowyMakaron z
kurczakiem w
sosie teriyakiShare the post "Azjatycka
wołowina z
brokułami / Asian style beef with broccoli"