Wykonanie
Jeśli lubicie dania typu chińczyk lub wietnamczyk - to danie na pewno Wam posmakuje.
Kurczak z
imbirem i słodkim sosem
chili w towarzystwie
ryżu jaśminowego jest wyśmienity.I niech Was nie zmyli ilość sosu
chili - danie nie jest pikantne :)Spróbujecie koniecznie.SKŁADNIKI2-3 woreczki
ryżu jaśminowego(u mnie jaśminowy z czerwonym
ryżem z Sonko - pyszny i fajnie wygląda)1
brokuł600 g
mięsa z
udek kurczaka3 łyżki
oleju2 ząbki
czosnku2 łyżeczki startego
imbiru3 łyżki słodkiego sosu
chili200 ml
bulionu3 łyżki
sosu sojowego1 łyżka
octu ryżowego1/2 łyżeczki
cukrusól,
pieprzPRZYGOTOWANIE
Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy na parze.
Mięso oczyszczamy z tłuszczu i kroimy w paski, delikatnie doprawiamy
solą i
pieprzem.W woku obsmażamy je na złoto na 2 łyżkach
oleju i zdejmujemy na talerz.Posiekany drobno
czosnek i starty
imbir obsmażamy na pozostałej łyżce
oleju przez około 2 minuty - cały czas mieszając. Dodajemy sos
chili i mieszamy przez minutę.Wrzucamy z powrotem
kurczaka, dolewamy
bulion,
sos sojowy i
ocet ryżowy. Dosładzamy, dokładnie mieszamy i pozostawiamy na średnim ogniu na 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
Kurczaka podajemy na
ryżu i polewamy sosem, serwujemy z
brokułami. Smacznego!