Staram się odkrywać coraz to nowsze smaki i nowe kuchnie. Dzisiaj przepis na coś typowego dla kuchni azjatyckiej. Nie są to jednak owoce morze, a nas wspaniały kurczak. Do tego przepisu użyłam mięso z udek z kurczaka ale bez skóry i kości (znalazłam w Lidlu). Dzięki temu czas przyrządzania kurczaka znacznie się zmniejsza. Jeśli azjatyckie dania są Wam obce, to ten przepis na pewno przekona Was jak pyszna potrafi być ta kuchnia. Serdecznie polecam!składniki: na 2 porcje1/2 paczki makaronu ryżowego wstążki2 ząbki czosnku1 papryczka chilli3-4 łyżki sosu sojowego1 łyżka octu ryżowegogarść posiekanej kolendry4 kawałki mięsa z udek z kurczaka bez skóry i kościsól, pieprzprzyprawa 5 smakówsłodki sos chillisezamolejkolendra do dekoracjiMięso doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą 5 smaków. Na patelni rozgrzewamy olej i układamy udka. Smażymy około 12-15 minut. Mniej więcej w połowie smażenia polewamy kawałki kurczaka sosem chilli. Używamy mniej więcej 4 łyżek sosu. Chwilę przed zdjęciem kurczaka posypujemy go sezamem.Makaron zalewamy wrzącą wodą i zostawiamy na 3-4 minuty. Czosnek i paprykę kroimy w plasterki. Z papryczki można usunąć nasiona, jeśli nie lubimy zbyt ostrych dań. Czosnek i paprykę smażymy na delikatnie rozgrzanym oleju i pilnujemy aby czosnek się nie przypalił. Gdy makaron będzie gotowy odcedzamy go, zalewamy sosem sojowym, octem ryżowym, 1-2 łyżkami sosu chilli i dodajemy całą zawartość patelni (czosnek i chilli). Dokładnie mieszamy. Na koniec posypujemy makaron posiekaną kolendrą. Nasze azjatyckie danie gotowe!Wartości odżywcze:2 porcje po 353 gkalorie: 452 kcalbiałko: 28 gtłuszcze: 9 gwęglowodany: 62 g