Wykonanie
Bardzo proste i lekkie danie, szybkie do przyrządzenia, zawładnęło naszymi brzuszkami na dobre :))))
Kurczak ma bardzo intensywny smak i aromat, przez co jest idealny dla osób gustujących w pikantnych potrawach.Składniki:6 ćwiartek z
kurczaka3 cm kawałek świeżego
imbiru2 duże ząbki
czosnku3 łyżeczki pasty
sambal oelek1/2 szklanki rosołu drobiowego3 łyżki
sosu sojowego1 łyżka
octu ryżowego1 łyżeczka
pieprzu syczuańskiego1/2 łyżki
cukruolejsól,
pieprz1. Ćwiartki
kurczaka filetujemy, smarujemy
olejem i smażymy na bardzo rozgrzanym woku przez ok 3 minuty. Po tym czasie
mięso odkładamy na bok.
Imbir i
czosnek obieramy, a następnie kroimy na bardzo drobną kostkę i razem z sambalem i
pieprzem syczuańskim podsmażamy w woku ok 30 sekund. Po tym czasie ponownie wrzucamy
kurczaka, zalewamy go rosołem,
octem ryżowym i
sosem sojowym. Całość dusimy tak długo, aż sos się wyraźnie zagęści (ok 15 minut).2. Tak przygotowanego
kurczaka podajemy z
ryżem i
brokułami.
Przepis pochodzi z książki ,,Na ostro" Rachel Lane,
Ting Morris