ßßß


(2 porcje)4 JAJKAKIEŁBASKA CHORIZO (lub inna) (kilkanaście plasterków)1/2 CZERWONEJ PAPRYKI1/4 ŻÓŁTEJ PAPRYKI1/2 CUKINII1 ŚREDNIEJ WIELKOŚCI ZIEMNIAK, obrany1 CEBULASZCZYPIOREK (pół pęczka)CZOSNEK (1 ząbek)MLEKO (4-5 łyżek)OSTRA I WĘDZONA PAPRYKA W PROSZKU (po pół łyżeczki)ZIOŁA PROWANSALSKIE (łyżeczka)OLIWA Z OLIWEKSÓL PIEPRZDO PODANIA :ŻÓŁTY TWARDY SERŚWIEŻE POMIDORY (kilkanaście plasterków)ŚWIEŻA BAZYLIA (opcjonalnie)Cukinię, ziemniaka i cebulkę kroimy wzdłuż na pół, a następnie w cieniutkie plasterki, paprykę w paseczki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy warzywa, a gdy lekko zmiękną dodajemy kiełbaskę, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany szczypiorek i przyprawy, mieszamy. Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy mleko, doprawiamy solą i pieprzem i roztrzepujemy rózgą. Gdy warzywa się zrumienią, dolewamy do nich masę jajeczną rozprowadzając ją równomiernie po całej patelni i smażymy NIE MIESZAJĄC pod przykryciem 6-7 minut by jajko całkowicie się ścięło. Usmażoną frittatę kroimy na kawałki, przekładamy na talerze, na wierzchu układamy pomidory, posupujemy startym serem i listkami bazylii. Gotowe!
błyskawiczny puszysty omlet z bananem
frittata z pomidorami, szynką parmeńską i cukinią
frittata z szynką parmeńską, dynią i pomidorami
jajka sadzone w papryce