Wykonanie



(2 porcje)4
JAJKAKIEŁBASKA CHORIZO (lub inna) (kilkanaście plasterków)1/2
CZERWONEJ PAPRYKI1/4
ŻÓŁTEJ PAPRYKI1/2
CUKINII1 ŚREDNIEJ WIELKOŚCI
ZIEMNIAK, obrany1
CEBULASZCZYPIOREK (pół pęczka)
CZOSNEK (1 ząbek)
MLEKO (4-5 łyżek)OSTRA I WĘDZONA
PAPRYKA W PROSZKU (po pół łyżeczki)
ZIOŁA PROWANSALSKIE (łyżeczka)
OLIWA Z OLIWEKSÓL PIEPRZDO PODANIA :ŻÓŁTY TWARDY
SERŚWIEŻE
POMIDORY (kilkanaście plasterków)ŚWIEŻA
BAZYLIA (opcjonalnie)
Cukinię,
ziemniaka i
cebulkę kroimy wzdłuż na pół, a następnie w cieniutkie plasterki,
paprykę w paseczki. Na patelni rozgrzewamy
oliwę, wrzucamy warzywa, a gdy lekko zmiękną dodajemy
kiełbaskę, przeciśnięty przez praskę
czosnek, posiekany
szczypiorek i
przyprawy, mieszamy. Do miseczki wbijamy
jajka, dodajemy
mleko, doprawiamy
solą i
pieprzem i roztrzepujemy rózgą. Gdy warzywa się zrumienią, dolewamy do nich masę jajeczną rozprowadzając ją równomiernie po całej patelni i smażymy NIE MIESZAJĄC pod przykryciem 6-7 minut by
jajko całkowicie się ścięło. Usmażoną frittatę kroimy na kawałki, przekładamy na talerze, na wierzchu układamy
pomidory, posupujemy
startym serem i listkami
bazylii. Gotowe!

błyskawiczny puszysty omlet z
bananem
frittata z
pomidorami,
szynką parmeńską i
cukinią
frittata z
szynką parmeńską,
dynią i
pomidorami
jajka sadzone w
papryce