ßßß Cookit - przepis na frittata z pomidorami, szynką parmeńską i cukinią

frittata z pomidorami, szynką parmeńską i cukinią

nazwa

Wykonanie

0 Likes
Podziel się:
5 JAJEK
SZYNKA PARMEŃSKA (3-4 plastry)
1/2 ZIELONEJ CUKINII
1 MAŁA CEBULKA
1 ZĄBEK CZOSNKU
POMIDORKI CHERRY (5-6szt) / 1 DOJRZAŁY POMIDOR, pokrojony i odsączony
SZCZYPIOREK (1 łyżka posiekanego)
OPCJONALNIE:
SER ŻÓŁTY/MOZARELLA, starty (ok 50g)
Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek, (ser), całość roztrzepujemy. Cebulkę siekamy jak najdrobniej, cukinię ścieramy na tarce i odsączamy z nadmiaru soku. Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oliwy, dodajemy warzywa i smażymy aż zmiękną, odparują i lekko się zrumienią. Dodajemy poszarpane kawałki szynki, smażymy 1-2 minuty i rozlewamy równomiernie po patelni masę jajeczną. W całość wkładamy pokrojone pomidory, smażymy (nie mieszając) jeszcze pare minut, po czym przekładamy frittatę do nagrzanego do 200* piekarnika. Pieczemy ok 12-15 minut. Posypujemy szczypiorkiem bezpośrednio przed podaniem. Gotowe!
błyskawiczny puszysty omlecior z bananem
jajka sadzone w papryce
Podziel się:
Źródło:http://thefoodtime.com/frittata-z-pomidorami-szynka-parmenska-i-cukinia