Wykonanie
0 LikesPodziel się:



5
JAJEKSZYNKA PARMEŃSKA (3-4 plastry)1/2 ZIELONEJ
CUKINII1 MAŁA
CEBULKA1 ZĄBEK
CZOSNKUPOMIDORKI CHERRY (5-6szt) / 1 DOJRZAŁY
POMIDOR, pokrojony i odsączony
SZCZYPIOREK (1 łyżka posiekanego)OPCJONALNIE:
SER ŻÓŁTY/MOZARELLA, starty (ok 50g)Do miseczki wbijamy
jajka, dodajemy
sól,
pieprz, przeciśnięty przez praskę
czosnek, (
ser), całość roztrzepujemy.
Cebulkę siekamy jak najdrobniej,
cukinię ścieramy na tarce i odsączamy z nadmiaru soku. Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki
oliwy, dodajemy warzywa i smażymy aż zmiękną, odparują i lekko się zrumienią. Dodajemy poszarpane kawałki
szynki, smażymy 1-2 minuty i rozlewamy równomiernie po patelni masę jajeczną. W całość wkładamy pokrojone
pomidory, smażymy (nie mieszając) jeszcze pare minut, po czym przekładamy frittatę do nagrzanego do 200* piekarnika. Pieczemy ok 12-15 minut. Posypujemy
szczypiorkiem bezpośrednio przed podaniem. Gotowe!

błyskawiczny puszysty omlecior z
bananem

jajka sadzone w
paprycePodziel się: