ßßß


5 JAJEKSZYNKA PARMEŃSKA (3-4 plastry)1/2 ZIELONEJ CUKINII1 MAŁA CEBULKA1 ZĄBEK CZOSNKUPOMIDORKI CHERRY (5-6szt) / 1 DOJRZAŁY POMIDOR, pokrojony i odsączonySZCZYPIOREK (1 łyżka posiekanego)OPCJONALNIE:SER ŻÓŁTY/MOZARELLA, starty (ok 50g)Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek, (ser), całość roztrzepujemy. Cebulkę siekamy jak najdrobniej, cukinię ścieramy na tarce i odsączamy z nadmiaru soku. Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oliwy, dodajemy warzywa i smażymy aż zmiękną, odparują i lekko się zrumienią. Dodajemy poszarpane kawałki szynki, smażymy 1-2 minuty i rozlewamy równomiernie po patelni masę jajeczną. W całość wkładamy pokrojone pomidory, smażymy (nie mieszając) jeszcze pare minut, po czym przekładamy frittatę do nagrzanego do 200* piekarnika. Pieczemy ok 12-15 minut. Posypujemy szczypiorkiem bezpośrednio przed podaniem. Gotowe!
błyskawiczny puszysty omlecior z bananem

jajka sadzone w paprycePodziel się: