Wykonanie



(2 porcje)2
JAJKAŁOSOŚ WĘDZONY (2 plastry)
ŚMIETANKA 22% (2 łyżki)
SER (dowolny) (2 łyżki startego)
SZCZYPIOR, posiekany (2 łyżki)
SÓL PIEPRZOPCJONALNIE:MASŁO (1 łyżeczka)DO PODANIA:GRZANKI Z
BUŁKI podpieczonej w tym samym czasie w piekarniku, skropione
oliwą z oliwekŚWIEŻA
RUKOLAŚWIEŻY
SZCZYPIOREKW miseczce łączymy
białka i
śmietankę (
żółtka, w osobnych naczynkach odkładamy na póżniej). , doprawiamy
solą i
pieprzem i wylewamy na dno żaroodpornych kokilek. Na
masie układamy poszarpanego na kawałki
łososia, posypujemy
serem i posiekanym
szczypiorkiem, na koniec delikatnie wykładamy na wierzch
żółtka, dodajemy kawałeczek
masła i zapiekamy ok 15 minut w 220*. (lub krócej, w zależności od tego jak bardzo ścięte
jajko lubimy). Gotowe!

błyskawiczny puszysty omlet z
bananem
frittata z
pomidorami,
szynką parmeńską i
cukinią
frittata z
szynką parmeńską,
dynią i
pomidorami
jajka sadzone w
papryce