ßßß


(2 porcje)2 JAJKAŁOSOŚ WĘDZONY (2 plastry)ŚMIETANKA 22% (2 łyżki)SER (dowolny) (2 łyżki startego)SZCZYPIOR, posiekany (2 łyżki)SÓL PIEPRZOPCJONALNIE:MASŁO (1 łyżeczka)DO PODANIA:GRZANKI Z BUŁKI podpieczonej w tym samym czasie w piekarniku, skropione oliwą z oliwekŚWIEŻA RUKOLAŚWIEŻY SZCZYPIOREKW miseczce łączymy białka i śmietankę (żółtka, w osobnych naczynkach odkładamy na póżniej). , doprawiamy solą i pieprzem i wylewamy na dno żaroodpornych kokilek. Na masie układamy poszarpanego na kawałki łososia, posypujemy serem i posiekanym szczypiorkiem, na koniec delikatnie wykładamy na wierzch żółtka, dodajemy kawałeczek masła i zapiekamy ok 15 minut w 220*. (lub krócej, w zależności od tego jak bardzo ścięte jajko lubimy). Gotowe!
błyskawiczny puszysty omlet z bananem
frittata z pomidorami, szynką parmeńską i cukinią
frittata z szynką parmeńską, dynią i pomidorami
jajka sadzone w papryce