ßßß Cookit - przepis na omlety z sosem karmelowo-pomarańczowym

omlety z sosem karmelowo-pomarańczowym

nazwa

Wykonanie

(2 porcje)
5-6 JAJEK
2 POMARAŃCZE, sparzone
1 CYTRYNA
CUKIER (ok 50g)
MASŁO (opcjonalnie)
SÓL
SOS:
Pomarańcze i cytrynę obieramy ze skórki i wyciskamy z nich sok. (potrzebna nam będzie jedynie pomarańczowa część skórki – biała jest gorzka, najlepiej zrobić to obieraczką). Skórkę pomarańczową kroimy w jak najcieńsze, ok 1mm paseczki. Do rondelka wsypujemy cukier, dodajemy ok 1/4 szklanki wody, lekko mieszamy i podgrzewamy (od momentu włączenia kuchenki do roztopienia absolutnie NIE MIESZAMY CUKRU !!! inaczej może się skrystalizować i klops) Gdy cukier się rozpuści i nabierze złotego koloru, dolewamy sok z cytrusów, zdejmujemy całość z ognia i delikatnie mieszamy. Ustawiamy spowrotem na kuchence, dodajemy paseczki pomarańczy i podgrzewamy na małym ogniu aż sos zgęstnieje.
OMLET:
W misce roztrzepujemy jajka, dodajemy szczyptę soli. Nieprzywierającą patelnię smarujemy delikatnie masłem (opcjonalnie), rozgrzewamy i wlewamy 1/2 masy. Smażymy aż jajka zetną się od spodu (z wierzchu pozostając delikatnie niedosmażone), podważamy lekko widelcem i zwijamy w rulonik, dociskamy i przekładamy na talerz. To samo rozimy z drugim omletem. Całość polewamy sosem. Gotowe!
błyskawiczny puszysty omlet z bananem
frittata z pomidorami, szynką parmeńską i cukinią
frittata z szynką parmeńską, dynią i pomidorami
jajka sadzone w papryce
Źródło:http://thefoodtime.com/omlety-z-sosem-karmelowo-pomaranczowym