ßßß


(2 porcje)5-6 JAJEK2 POMARAŃCZE, sparzone1 CYTRYNACUKIER (ok 50g)MASŁO (opcjonalnie)SÓLSOS:Pomarańcze i cytrynę obieramy ze skórki i wyciskamy z nich sok. (potrzebna nam będzie jedynie pomarańczowa część skórki – biała jest gorzka, najlepiej zrobić to obieraczką). Skórkę pomarańczową kroimy w jak najcieńsze, ok 1mm paseczki. Do rondelka wsypujemy cukier, dodajemy ok 1/4 szklanki wody, lekko mieszamy i podgrzewamy (od momentu włączenia kuchenki do roztopienia absolutnie NIE MIESZAMY CUKRU !!! inaczej może się skrystalizować i klops) Gdy cukier się rozpuści i nabierze złotego koloru, dolewamy sok z cytrusów, zdejmujemy całość z ognia i delikatnie mieszamy. Ustawiamy spowrotem na kuchence, dodajemy paseczki pomarańczy i podgrzewamy na małym ogniu aż sos zgęstnieje.OMLET:W misce roztrzepujemy jajka, dodajemy szczyptę soli. Nieprzywierającą patelnię smarujemy delikatnie masłem (opcjonalnie), rozgrzewamy i wlewamy 1/2 masy. Smażymy aż jajka zetną się od spodu (z wierzchu pozostając delikatnie niedosmażone), podważamy lekko widelcem i zwijamy w rulonik, dociskamy i przekładamy na talerz. To samo rozimy z drugim omletem. Całość polewamy sosem. Gotowe!
błyskawiczny puszysty omlet z bananem
frittata z pomidorami, szynką parmeńską i cukinią
frittata z szynką parmeńską, dynią i pomidorami
jajka sadzone w papryce