Wykonanie



(2 porcje)5-6
JAJEK2
POMARAŃCZE, sparzone1
CYTRYNACUKIER (ok 50g)MASŁO (opcjonalnie)
SÓLSOS:
Pomarańcze i
cytrynę obieramy ze skórki i wyciskamy z nich sok. (potrzebna nam będzie jedynie pomarańczowa część skórki – biała jest gorzka, najlepiej zrobić to obieraczką).
Skórkę pomarańczową kroimy w jak najcieńsze, ok 1mm paseczki. Do rondelka wsypujemy
cukier, dodajemy ok 1/4 szklanki
wody, lekko mieszamy i podgrzewamy (od momentu włączenia kuchenki do roztopienia absolutnie NIE MIESZAMY
CUKRU !!! inaczej może się skrystalizować i klops) Gdy
cukier się rozpuści i nabierze złotego koloru, dolewamy sok z
cytrusów, zdejmujemy całość z ognia i delikatnie mieszamy. Ustawiamy spowrotem na kuchence, dodajemy paseczki
pomarańczy i podgrzewamy na małym ogniu aż sos zgęstnieje.OMLET:W misce roztrzepujemy
jajka, dodajemy szczyptę
soli. Nieprzywierającą patelnię smarujemy delikatnie
masłem (opcjonalnie), rozgrzewamy i wlewamy 1/2 masy. Smażymy aż
jajka zetną się od
spodu (z wierzchu pozostając delikatnie niedosmażone), podważamy lekko widelcem i zwijamy w rulonik, dociskamy i przekładamy na talerz. To samo rozimy z drugim omletem. Całość polewamy sosem. Gotowe!

błyskawiczny puszysty omlet z
bananem
frittata z
pomidorami,
szynką parmeńską i
cukinią
frittata z
szynką parmeńską,
dynią i
pomidorami
jajka sadzone w
papryce