ßßß
(2 porcje)4 DUŻE JAJKASZYNKA PARMEŃSKA lub inna (4 duże plastry)SUSZONE POMIDORY W OLIWIE (4szt)ŻÓŁTY SER, starty (3-4 łyżki)CZOSNEK (1 ząbek)ZIOŁA PROWANSALSKIEOLIWA Z OLIWEKSÓL PIEPRZWgłębienia blaszki do muffinek (lub po prostu silikonowe foremki na muffinki) smarujemy oliwą z oliwek i wykładamy dość szczelnie plastrami szynki. Na dnie kładziemy pomidora, na nim niewielką ilość posiekaego drobniutko czosnku i łyżkę sera. Na wierzh wbijamy jajka, posypujemy ziołami i zapiekamy w 200* ok 12-16 minut ( w zależności od tego, czy wolimy by żółtka pozostały półpłynne czy ścięły się całkowicie.). Wykładamy na talerze, skrapiamy oliwą. Gotowe!
błyskawiczny puszysty omlet z bananem
frittata z pomidorami, szynką parmeńską i cukinią
frittata z szynką parmeńską, dynią i pomidorami
jajka sadzone w papryce