Wykonanie

(1 porcja)2 ŚREDNIEJ WIELKOŚCI
JAJKA1
CZERWONA PAPRYKAPOMIDORKI KOKTAJLOWE (5-6 szt)
OLIWA Z OLIWEKSUSZONE
ZIOŁA PROWANSALSKIE,
PŁATKI CHILLI CZY INNE
ZIOŁASÓL PIEPRZPomidorki kroimy na połówki, wrzucamy do miseczki, dodajemy łyżkę
oliwy,
sól,
pieprz,
zioła, mieszamy.
Paprykę kroimy w poprzek na dość grube (ok. 2cm – żeby
jajko nie wypłynęło!) krążki, smarujemy je
oliwą z oliwek i kładziemy na rozgrzanej patelni. Krążki smażymy chwilę, a gdy się podrumienią przewracamy je na drugą stronę i wbijamy do nich
jajka*. Smażymy ok 10 minut aż
jajka się zetną. NIE PRZEWRACAMY! 5 minut przed końcem smażenia dodajemy
pomidorki. Całość przekładamy na talerz, doprawiamy
solą i świeżo mielonym
pieprzem. Gotowe!*w trakcie wbijania dobrze docisnąć
paprykę do patelni – wtedy
jajko nie wypłynie dołem poza jej brzegi

błyskawiczny puszysty omlet z
bananem
frittata z
pomidorami,
szynką parmeńską i
cukinią
frittata z
szynką parmeńską,
dynią i
pomidorami