ßßß
(1 porcja)2 ŚREDNIEJ WIELKOŚCI JAJKA1 CZERWONA PAPRYKAPOMIDORKI KOKTAJLOWE (5-6 szt)OLIWA Z OLIWEKSUSZONE ZIOŁA PROWANSALSKIE, PŁATKI CHILLI CZY INNE ZIOŁASÓL PIEPRZPomidorki kroimy na połówki, wrzucamy do miseczki, dodajemy łyżkę oliwy, sól, pieprz, zioła, mieszamy. Paprykę kroimy w poprzek na dość grube (ok. 2cm – żeby jajko nie wypłynęło!) krążki, smarujemy je oliwą z oliwek i kładziemy na rozgrzanej patelni. Krążki smażymy chwilę, a gdy się podrumienią przewracamy je na drugą stronę i wbijamy do nich jajka*. Smażymy ok 10 minut aż jajka się zetną. NIE PRZEWRACAMY! 5 minut przed końcem smażenia dodajemy pomidorki. Całość przekładamy na talerz, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Gotowe!*w trakcie wbijania dobrze docisnąć paprykę do patelni – wtedy jajko nie wypłynie dołem poza jej brzegi
błyskawiczny puszysty omlet z bananem
frittata z pomidorami, szynką parmeńską i cukinią
frittata z szynką parmeńską, dynią i pomidorami