Wykonanie
Przygotowałam tę tartę na moje urodziny. Zdążyłam zrobić tylko kilka zdjęć, bo została bardzo szybko zjedzona:) Przepis zaczerpnięty z tego przepisu . Polecam, bo jest pyszna, łatwa i szybka w przygotowaniu. Ja podałam ją z
sosem czosnkowym:)Składniki na ciasto:70g
masła170g
mąki ( u mnie 100 g pełnoziarnistej pszennej i 70 g zwykłej)łyżeczka
solijajkoSkładniki na nadzienie:1
papryka czerwona500 gramów
cukiniikilka
pomidorków koktajlowych
zioła prowansalskieoliwa z oliwekser żółty starty ( u mnie 4 łyżki)Z podanych składników wyrabiamy ciasto, następnie wylepiamy formę do tart. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 225 st. C przez ok.15 min.
Paprykę i
cukinię kroimy w kosteczkę ,
pomidorki kroimy na pół; wszystko posypujemy
ziołami i polewamy odrobiną
oliwy. Smażymy na patelni przez około 20 minut. Na gotowe ciasto nakładamy warzywa i przykrywamy
startym serem. Zapiekamy jeszcze chwilkę w piekarniku do roztopienia
sera.
Aga