Wykonanie
Pyszna, aromatyczna, idealna dla wielbicieli ostrych smaków
cukinia wprost z grilla. Jako przeciwniczka kiełbachy grillowanej uwielbiam
cukinię a ta wyjątkowo mi się udała :)- 3 średniej wielkości
cukinie- 4 duże ząbki
czosnku- 1 łyżeczka
płatków chili- 3 łyżki
oliwy z oliwek- 2 łyżki
soku z cytryny-
sól,
pieprz,
zioła prowansalskie do smaku
Cukinie dokładnie myjemy i kroimy w skośne , niezbyt grube plastry. Posypujemy je
solą i odstawiamy na około półgodziny, po czym myjemy i osuszamy.
Czosnek przeciskamy przez praskę i łączymy z
sokiem z cytryny ,
chili,
ziołami,
oliwą ,
solą i
pieprzem. Dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy grill- każdy plasterek dokładnie moczymy w mieszance i wrzucamy na grill.