Wykonanie
Zupę
paprykowo -
pomidorową zrobiłam na urodziny mojego Synka, oczywiście dla dorosłych gości, ponieważ jest ostra. Myślę, że była strzałem w dziesiątkę, zwłaszcza, że goście
mieli do wyboru jeszcze krem
brokułowo -
groszkowy, czyli coś delikatniejszego. Okazuje się, że chociaż wyszło jej sporo, to i tak było za mało i nie starczyło dla mojego M, dostał tylko dwie łyżki i żałował, że tak mało. Na pewno przepis jeszcze powtórzę.Zupę krem
paprykowo -
pomidorową znalazłam na blogu Dzikowca od kuchni, troszeczkę ją zmodyfikowałam, ale główny pomysł został zachowany.Przepraszam za zdjęcie, tyle się działo! Chciałam ją jak najszybciej podać i nie było czasu na "pstrykanie" fotek:)

Potrzebujemy:2
papryki czerwone5 świeżych
pomidorów1 łyżkę
koncentratu pomidorowego2 ząbki
czosnkusól,
pieprz,
pieprz ziołowychilli w proszku
oliwa z oliwekPaprykę myjemy i kroimy w kostkę, dusimy w rondelku na niewielkiej ilości
oliwy z oliwek. Gdy jest już dość miękka dodajemy pokrojone w kostkę
pomidory (nie musimy zdejmować skórki) i przeciśnięty przez praskę
czosnek. Przyprawiamy
solą,
pieprzem i sporą ilością
chilli. Dusimy aż
pomidory się rozpadną. Na koniec gotową zupę miksujemy blenderem i przelewamy przez sitko, zostaną na nim pestki
pomidora i niezmiksowane skórki. Podajemy z grzankami (u mnie kromki
pełnoziarnistego chleba pokrojone w kosteczkę i podsmażone na odrobinie
oliwy). Smacznego!