ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Wykonanie

Zupę paprykowo - pomidorową zrobiłam na urodziny mojego Synka, oczywiście dla dorosłych gości, ponieważ jest ostra. Myślę, że była strzałem w dziesiątkę, zwłaszcza, że goście mieli do wyboru jeszcze krem brokułowo - groszkowy, czyli coś delikatniejszego. Okazuje się, że chociaż wyszło jej sporo, to i tak było za mało i nie starczyło dla mojego M, dostał tylko dwie łyżki i żałował, że tak mało. Na pewno przepis jeszcze powtórzę.
Zupę krem paprykowo - pomidorową znalazłam na blogu Dzikowca od kuchni, troszeczkę ją zmodyfikowałam, ale główny pomysł został zachowany.
Przepraszam za zdjęcie, tyle się działo! Chciałam ją jak najszybciej podać i nie było czasu na "pstrykanie" fotek:)
Potrzebujemy:
2 papryki czerwone
5 świeżych pomidorów
1 łyżkę koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, pieprz ziołowy
chilli w proszku
oliwa z oliwek
Paprykę myjemy i kroimy w kostkę, dusimy w rondelku na niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Gdy jest już dość miękka dodajemy pokrojone w kostkę pomidory (nie musimy zdejmować skórki) i przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawiamy solą, pieprzem i sporą ilością chilli. Dusimy aż pomidory się rozpadną. Na koniec gotową zupę miksujemy blenderem i przelewamy przez sitko, zostaną na nim pestki pomidora i niezmiksowane skórki. Podajemy z grzankami (u mnie kromki pełnoziarnistego chleba pokrojone w kosteczkę i podsmażone na odrobinie oliwy). Smacznego!
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2012/08/zupa-krem-paprykowo-pomidorowa-na-ostro.html