ßßß
Pierwszy raz spotkałam Kurta Schellera kilka lat menu na Międzynarodowych Targach Gastronomicznych, które corocznie odbywają się w Warszawie. Odwiedzałam targi kilka razy i to nawet wśród "profesjonalistów", czyli osób zajmujących się gastronomią i hotelarstwem, ale to dawne czasy. W tym roku nie zdążyłam się zorganizować, ale polecam Wam odwiedziny za rok w marcu, jeśli znajdziecie chwilę. Oprócz polskich, bardzo ciekawych wystawców (sery korycińskie, jednodniowe soki, wędliny suszone), zjawiają się na nich się bardzo często producenci włoskiej żywności - wędlin, oliwy, skandynawskich serów, czy belgijskiej czekolady, którzy dopiero chcą wejść na polski rynek ze swoimi produktami. Przez całe targi trwają degustacje, pokazy mistrzów kuchni, konkursy dla odwiedzających targi i zawsze można spróbować i podpatrzyć coś ciekawego.Kurt Scheller prezentował kilka lat temu na targach swoją Akademię Kulinarną i robił pokaz mistrzowski. Podpatrzyłam wtedy sposób na gotowanie "jajek w koszulce" - metoda, którą pokazał okazała się niezwykle prosta i w zasadzie tylko dzięki niej, tak gotowane jajka weszły do naszego śniadaniowego menu.
2 ząbki czosnkukawałek papryczki chilli400 g świeżego szpinaku lub 200 g mrożonego w liściach40 g masła100 g pomidora bez skórek i pestek pokrojonego w kostkęoliwa z oliwek może być z dodatkiem chilliulubione zioła - świeże lub suszonesólpieprzSzpinak dokładnie umyj, osusz, usuń łodygi i grube żyłki liściowe. Posiekaj czosnek, chilli i razem lekko podsmaż na maśle. Po chwili dodaj pocięty szpinak, dobrze przypraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową i smaż, aż porządnie zwiędnie. Pod koniec dodaj pomidory i chwilkę duś razem.Schellerowe jajko: wlej do szerokiego rondla wrzątek. Nie musisz go solić ani dodawać octu. Do śniadaniowego woreczka foliowego wlej odrobinę oliwy z oliwek, dodaj sól i pieprz. Kurt w tym momencie wkrusza trochę trawy żubrowej, ale możesz dodać inne ulubione zioła lub nic nie dodawać. Wbij jajko i jak Kurt możesz je skropić żubrówką, ja wolę nieco ostrej oliwy z chilli. Zawiąż woreczek, starając się usunąć nieco powietrza. Wkładaj woreczki do wrzątku tak, by ich zawiązane końce wystawały poza garnek. Zanurzona w wodzie ma być tylko jajko na dnie torebki. Gotuj ma małym ogniu ok 4-5 min. Miękkość jajka możesz sprawdzać poprzez podniesienie woreczka za węzełek i lekkie uciśnięcie jajka w środku. Naprawdę wyczujesz "czy to już". Gdy osiągną pożądaną konsystencję, wyjmij je ostrożnie z wody, odetnij większą część woreczka od góry i wyłóż jajko na gorący szpinak z pomidorami. Podawaj od razu z chrupiącym pieczywem.Prawda, że proste?