ßßß Cookit - przepis na Steki wołowe

Steki wołowe

nazwa

Wykonanie

30 października 2014
Składniki:
300g. mięsa z udźca wołowego
oliwa z oliwek
świeżo mielony pieprz
świeżo mielona sól
masło (zwykłe,ziołowe lub czosnkowe)
Przygotowanie:
Mięso umyć,osuszyć,pokroić 3-4 cm. plastry.
Każdy plaster nasmarować oliwą z oliwek oraz oprószyć pieprzem.
(ważne by mięsa przed smażeniem nie solić ponieważ stanie się twarde i gumowate)
Patelnię dobrze rozgrzać by była gorąca,położyć steki.
Smażyć po 3 min z każdej strony.
Zdjąć z patelni ,Odłożyć steki na 5min by odpoczęły.
Jeśli wolimy bardziej wysmażone steki należy wydłużyć czas smażenia o 2 min.
Przed podaniem mięso oprószyć sola oraz położyć wiórki masła.
Smacznego
Post navigation
← Domowe, mocno ziołowe kajzerki z chrupiącą skórką i miękkim środkiem,smakują wyśmienicie.Najlepsze jeszcze ciepłe z masłem ,plastrem wędliny czy sera.
Syta jajecznica o lekko pikantnym smaku i pomarańczowym kolorze który zawdzięcza kiełbasie chorizo. →
Źródło:http://www.szczyptachili.pl/steki-wolowe-robilam-pierwszy-raz-bylo-to-dla-mnie-wyzwanie-by-wyszly-miekkie-i-soczyste-dzieki-smazeniu-na-dobrze-rozgrzanej-patelni-wszystkie-soki-zostaly-zamkniete-w-srodku-i-wyplynely-podczas-kr