ßßß
Składniki:1 kg pomidorów2 ząbki czosnku1 łyżka oliwy z oliwek600 ml bulionu (warzywnego lub mięsnego)8 listków bazyliiok 1 łyżki ziół włoskichsól, pieprz;do smakuPomidory pokrój na połówki* Ułóż w naczyniu żaroodpornym, miąższem do góry. Skrop oliwą, posyp ziołami włoskimi, solą i pieprzem. Dołóż nieobrane ząbki czosnku. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 °C około 20-30 minut.
Przełóż pomidory do malaksera, wyciśnij czosnek z łupinek i zmiksuj (ja użyłam do tego blendera).
Dodaj bazylię i zmiksuj jeszcze raz. Wlej do gotującego się bulionu. Dopraw do smaku i podgrzej jeszcze chwilę.
*Ewentualnie pomidory można sparzyć i obrać ze skórki przed pieczeniem.SMACZNEGO!


źródło: ze zmaianmi Tomato and basil soup