Wykonanie
I oto one - pierwsze moje święta na blogu :)Już niebawem kuchnia będzie pełna świątecznych potraw i ich zapachów.Pomyślałam, że zrobię osobną zakładkę specjalnie na świąteczne specjalności.Sama osobiście lubię patrzeć co gotuje się i
jada w innych domach.Podglądam, uczę się, podpatruję przepisy :)
Składniki:1 kg
pomarańczy (ok 8 sztuk)0,5 kg
cukruduża
cytrynażelfix (ja używam Dr Oetkera)Wykonanie:Od razu zaznaczam, że taki
dżem nie jest super słodki - ma swój charakterystyczny smak - z lekką gorzką nutą - ale w tym cały urok.Mój przepis może nie jest idealny - ale w moim domu przyjął się znakomicie. Wiem, że niektórzy nie dodają żelfixów itd natomiast ja dodaję - widać muszę zjeść od czasu do czasu trochę chemii :) więc gdy tylko widzę w sklepie ładne i tanie
pomarańcze wiem co z nimi zrobić ! Tak więc
pomarańcze obieram bardzo dokładnie ze skórki, z pestek i twardszych części. Wrzucam do garnka i zaczynam gotować kilka minut aż zrobią się ciepłe. Ciągle mieszam ponieważ łatwo się przypala. Następnie dodaję żelfix i nadal mieszam. Z
cytryną postępuje tak samo - obieram dokładnie i usuwam pestki, kroję na mniejsze kawałki i dodaje do garnka.
Cytryna zapobiega brzydkiemu "zbrązowieniu"
owoców. Bywało ze
dżem zrobił się siny dlatego zaczęłam dodawać
cytrynę. Dodatkowo nadaje fajny posmaczek. Na sam koniec dodaje
cukier.Wszystko razem gotuję i mieszam często. Gdy zacznie bąbelkować to znak, że prawie gotowy:)Gorący nalewam do słoiczków i zamykam szczelnie. najlepsze są małe słoiczki po kupnym
dżemie - ja tak robię.