ßßß



Przy okazji robienia prezentów kulinarnych pod choinkę i mnie się ostała:-) Konfitura dyniowo - pomarańczowa zaczerpnięta z bloga Elizy. Jeśli macie gdzieś schowaną jeszcze dynię to polecam, b o jest warta grzechu:-) Ja swoją przechowałam w garażu i była w doskonałym stanie.Składniki:
2 kg miąższu z dyni,4 duże pomarańcze,sok z 2 cytryny,2 opakowania dżemfixu 2:1,500g cukru.Przygotowanie:Dynię obrać i pokroić w kostkę. Dolać ok 3/4 - 1 szkl wody i prażyć pod przykryciem do miękkości. Wystudzić. Pomarańcze obrać i pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z dynią. Dodać sok z cytryny, dosypać dżemfix i wymieszać raz jeszcze. Zagotować. zasypać Zasypać cukrem, wymieszać i podgrzewać jeszcze przez chwilę. Na koniec zmiksować wszystko. Konfiturę gorącą przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i ustawić do góry dnem.