Wykonanie




Przy okazji robienia prezentów kulinarnych pod choinkę i mnie się ostała:-)
Konfitura dyniowo - pomarańczowa zaczerpnięta z bloga Elizy. Jeśli macie gdzieś schowaną jeszcze
dynię to polecam, b o jest warta grzechu:-) Ja swoją przechowałam w garażu i była w doskonałym stanie.Składniki:

2 kg miąższu z dyni,4 duże
pomarańcze,sok z 2
cytryny,2 opakowania dżemfixu 2:1,500g
cukru.Przygotowanie:
Dynię obrać i pokroić w kostkę. Dolać ok 3/4 - 1 szkl
wody i prażyć pod przykryciem do miękkości. Wystudzić.
Pomarańcze obrać i pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z
dynią. Dodać
sok z cytryny, dosypać dżemfix i wymieszać raz jeszcze. Zagotować. zasypać Zasypać
cukrem, wymieszać i podgrzewać jeszcze przez chwilę. Na koniec zmiksować wszystko.
Konfiturę gorącą przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i ustawić do góry dnem.
