ßßß
Cześć,ten przepis jest chyba jednym z najtańszych pomysłów na obiad, a przy tym jest sycący i smaczny. Do jego przygotowania będziemy potrzebować około 30 min i trochę chęci ;)Składniki (2 małe naczynka żaroodporne 20x10x4cm):3 średnie ziemniaki 30gr1 średnia cebula 20gr⅓ pętka zwyczajnej kiełbasy 70gr3 jajka 2złser do posypania 1złzioła prowansalskiebazyliaczerwona paprykapieprz i sól do smakuPrzygotowanie zapiekanki:Na początku obrać ziemniaki i pokroić w cienkie na około 3-4 mm plastry, podgotować na osolonej wodzie około 10 min (nie ugotować). Cebulę pokroić w piórka, kiełbasę w cienkie plasterki około 2 mm. Na rozgrzaną patelnie wrzucić kiełbasę i podsmażyć, następnie ściągnąć i na tej samej patelni podsmażyć cebulkę.Następnym krokiem będzie ułożenie warstw naszej zapiekanki:1. Ułożyć na dnie naczynia warstwę ziemniaków (każdą warstwę ziemniaków przyprawić bazylią, papryką oraz ziołami prowansalskimi według uznania).2. Następnie ułożyć warstwę kiełbasy.3. Powtórzyć krok 1.4. Ułożyć warstwę cebuli.5. Powtórzyć krok 1.6. Zalać naszą zapiekankę przyprawionym, rozkłóconym jajkiem oraz posypać serem.Zapiekać około 15 min w nagrzanym do 180 °C piekarniku.