Wykonanie
Cześć,ten przepis jest chyba jednym z najtańszych pomysłów na obiad, a przy tym jest sycący i smaczny. Do jego przygotowania będziemy potrzebować około 30 min i trochę chęci ;)Składniki (2 małe naczynka żaroodporne 20x10x4cm):3 średnie
ziemniaki 30gr1 średnia
cebula 20gr⅓ pętka
zwyczajnej kiełbasy 70gr3
jajka 2zł
ser do posypania 1zł
zioła prowansalskiebazyliaczerwona paprykapieprz i
sól do smakuPrzygotowanie zapiekanki:Na początku obrać
ziemniaki i pokroić w cienkie na około 3-4 mm plastry, podgotować na osolonej wodzie około 10 min (nie ugotować).
Cebulę pokroić w piórka,
kiełbasę w cienkie plasterki około 2 mm. Na rozgrzaną patelnie wrzucić
kiełbasę i podsmażyć, następnie ściągnąć i na tej samej patelni podsmażyć
cebulkę.Następnym krokiem będzie ułożenie warstw naszej zapiekanki:1. Ułożyć na dnie naczynia warstwę
ziemniaków (każdą warstwę
ziemniaków przyprawić
bazylią,
papryką oraz
ziołami prowansalskimi według uznania).2. Następnie ułożyć warstwę
kiełbasy.3. Powtórzyć krok 1.4. Ułożyć warstwę
cebuli.5. Powtórzyć krok 1.6. Zalać naszą zapiekankę przyprawionym, rozkłóconym
jajkiem oraz posypać
serem.Zapiekać około 15 min w nagrzanym do 180 °C piekarniku.
Zaletą naczynka żaroodpornego jest to że nie musimy brudzić kolejnych talerzy, aby skonsumować obiadek, fajną zaletą jest także to że do ostatniego widelca zapiekanka będzie gorąca :)Koszt takiej zapiekanki nie powinien przekroczyć 5 zł, a mamy tani i sycący obiadek dla dwóch osób.Smacznego!