ßßß
Składniki:5 porcji800 g piersi z kurczaka1 łyżka papryki w proszkusól i pieprz do smaku150 g utartej mozzarella4 dymki lub 1 cebula2 duże ząbki czosnku3 łyżki świeżego oregano1 puszka pokrojonych pomidorów, 400 g1 łyżeczka pomidorowego przecieru1 łyżka oliwysól i pieprz do smaku3 łyżki utartego parmezanu300 g spaghetti, waga sucha200 ml domowego pesto
Piersi z kurczaka jeśli duże podziel na 5 porcji. Oprósz solą, pieprzem, papryką i 1 łyżka oregano. Zrumień z obu stron na rozgrzanej oliwie. Przełóż do żaroodpornego naczynia. Przygotuj sos. Pokrój dymkę w piórka, czosnek w plasterki i zeszklij na oliwie. Dodaj pomidory, przecier i resztę oregano. Polej kurczaka sosem, a na wierzchu posyp utartą mozzarella. Wstaw do nagrzanego na 200ºC piekarnika i piecz przez 20 minut. Wyjmij i posyp świeżym oregano, opcjonalnie. Ugotuj spaghetti al dente w lekko osolonej wodzie. Przygotuj domowe pesto według przepisu i wymieszaj z odcedzonym spaghetti.
Podaj kurczaka z sosem i z pesto spaghetti. Całość posyp prażonymi piniami i utartym parmezanem.Polecane przepisyPierś z kurczaka zapiekana z mozzarellaPierś z kurczaka i makaron portabello z brokułamiPilaf z quinoa i kurczakaZapiekanka z kurczaka, fasoli i pomidorówRoladki z kurczaka w ostrym sosie curry