Wykonanie
Na obiad miały być pieczone nogi
kaczki, ale nie wyszło, bo
kaczka wyszła z siebie, a inaczej mówiąc była i się zepsuła. Dobrze, że jestem zapobiegliwa i miałam na czarną godzinę zamrożone kurze piersi. Najpierw
plan był prosty i nudny - smażone piersi w panierce +
ziemniaki + mizeria.
Potem wymyśliłam, żeby może zrobić je z
makaronem. A na koniec podane zostały z
kuskusem. I ten spontaniczny i wymyślony w ostatniej chwili pomysł był najlepszy.
Kura nabrała smaku,
kuskus zresztą też, wręcz orientalnego za sprawą
curry, czego A. się nie spodziewał myśląc, że na obiad typowa
kura w panierce. I było smacznie i ciekawie i szybko.Z
KUSKUSEM KURCZAK Z MAŁYM DODATKIEM
POMIDORÓW2
piersi z kurczaka1 szklanka
kuskusu1
cebula2 średnie
pomidory (albo 1 duży)1/2 łyżeczki
ostrej papryki1/2 łyżeczki
słodkiej papryki1/4 łyżeczki
soli1/4 łyżeczki
pieprzu1/2 łyżeczki
curry1 ząbek
czosnku4 łyżki
oliwy1/2 łyżeczki suszonej
bazylii i
oreganogarść świeżej
bazyliiPiersi z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na małe kawałki. Do miski wlać
oliwę (2 łyżki), dodać wyciśnięty
czosnek, suszoną
bazylię i
oregano,
sól,
pieprz i
papryki. Wszystko wymieszać i dodać
kurczaka. dobrze go nasmarować i odstawić na min. 30 min do lodówki.
Cebulę pokroić w kostkę.
Pomidory sparzyć i obrać ze skóry. Następnie również pokroić w kostkę. Na dużej patelni rozgrzać 1-2 łyżki
oliwy, dodać
cebulę i
mięso. Usmażyć. Gdy
mięso będzie już prawie gotowe dodać pokrojone
pomidory, wymieszać i zmniejszyć ogień na minimum.Teraz przygotować
kuskus wg przepisu na opakowaniu (mój się robi ok 2-5 min, jeśli macie taki, który potrzebuje więcej czasu należy go przygotować wcześniej). Dodać na patelnię razem z 1/2 łyżeczki
curry. Wszystko wymieszać, chwilę podsmażyć. Na sam koniec dodać posiekaną
bazylię. I gotowe.
Smacznego! :-)