Wykonanie
Słyszeliście już o nowym Pomyśle na... papirus? Jakiś czas temu czytałam o nim recenzję i bardzo mnie zaciekawił efekt takiego dania. Przyznam, że zdecydowanie bardziej wolę sama coś przygotować, niż korzystać z gotowych mieszanek. Totalnie zainspirowana pomysłem Tomka na domową wersję popularnego dania, postanowiłam spróbować. Sama idea bardzo mnie ciekawiła, ale nie sądziłam, że efekt będzie tak niesamowity. Dzięki smażeniu
kurczaka w pergaminie, staje się niesamowicie soczysty, aromatyczny... przepyszny! Taka metoda przygotowania zostaje u nas na stałe. Jest znakomita!
Składniki:- ok. 400 g
piersi z kurczaka,- ulubione
przyprawy (u mnie:
sól,
pieprz,
papryka słodka Prymat,
czosnek granulowany Prymat,
bazylia,
oregano,
curry),-
oliwa z oliwek w spray'u,- dodatkowo: papier do pieczenia (1 arkusz).
1.
Pierś z kurczaka myjemy i ewentualnie kroimy na mniejsze kawałki (wielkości typowego kotleta). Papier do pieczenia dopasowujemy do wielkości
kurczaka - na połówce (złożonej, jak na zdjęciu) powinno być ok. 2 cm do brzegu z każdej strony.
2. Pergamin spryskujemy
oliwą. Można posłużyć się zwykłą i rozsmarować po całej powierzchni.
3. Papier posypujemy ulubionymi
przyprawami.
4. Na połowie pergaminu układamy kawałki
kurczaka (na 1 kawałek pergaminu - 1 kawałek
kurczaka).
5. Pergamin składamy i delikatnie dociskamy.
6. Na rozgrzanej patelni układamy przygotowane w pergaminie
mięso. Smażymy z obu stron kilka minut, aż
mięso będzie gotowe. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego!