ßßß Cookit - przepis na Mięso smażone w pergaminie?

Mięso smażone w pergaminie?

nazwa

Wykonanie

Słyszeliście już o nowym Pomyśle na... papirus? Jakiś czas temu czytałam o nim recenzję i bardzo mnie zaciekawił efekt takiego dania. Przyznam, że zdecydowanie bardziej wolę sama coś przygotować, niż korzystać z gotowych mieszanek. Totalnie zainspirowana pomysłem Tomka na domową wersję popularnego dania, postanowiłam spróbować. Sama idea bardzo mnie ciekawiła, ale nie sądziłam, że efekt będzie tak niesamowity. Dzięki smażeniu kurczaka w pergaminie, staje się niesamowicie soczysty, aromatyczny... przepyszny! Taka metoda przygotowania zostaje u nas na stałe. Jest znakomita!
Składniki:
- ok. 400 g piersi z kurczaka,
- ulubione przyprawy (u mnie: sól, pieprz, papryka słodka Prymat, czosnek granulowany Prymat, bazylia, oregano, curry),
- oliwa z oliwek w spray'u,
- dodatkowo: papier do pieczenia (1 arkusz).
1. Pierś z kurczaka myjemy i ewentualnie kroimy na mniejsze kawałki (wielkości typowego kotleta). Papier do pieczenia dopasowujemy do wielkości kurczaka - na połówce (złożonej, jak na zdjęciu) powinno być ok. 2 cm do brzegu z każdej strony.
2. Pergamin spryskujemy oliwą. Można posłużyć się zwykłą i rozsmarować po całej powierzchni.
3. Papier posypujemy ulubionymi przyprawami.
4. Na połowie pergaminu układamy kawałki kurczaka (na 1 kawałek pergaminu - 1 kawałek kurczaka).
5. Pergamin składamy i delikatnie dociskamy.
6. Na rozgrzanej patelni układamy przygotowane w pergaminie mięso. Smażymy z obu stron kilka minut, aż mięso będzie gotowe. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2012/09/mieso-smazone-w-pergaminie.html