Wykonanie
Zdjęcia w książkach
Gina D'Acampo wyglądają bardzo apetycznie, dlatego każdy przepis wydaje się być wart szybkiego wypróbowania. Tak jest np. z
kurczakiem w sosie do pizzy, czyli pollo alla pizzaiola z jego książki "Smaczna i zdrowa kuchnia włoska". To bardzo proste, szybkie danie z niewielu składników. Przede wszystkim jest jednak wyjątkowo smaczne, nie mogłoby być inaczej skoro zawiera roztopioną
mozzarellę ;)- 1 podwójna
pierś z kurczaka- 2 łyżki
oliwy- 2 ząbki
czosnku- 1 puszka krojonych
pomidorów- 1/2 łyżeczki
oregano-
sól,
pieprz- 1 kulka
mozzarelli1) Pierś przeciąć na pół i naciąć w kilku miejscach.2) Na patelni rozgrzać
oliwę i dodać pokrojony w plasterki
czosnek.3) Smażyć
kurczaka na średnim ogniu po 2 minuty z każdej strony.4) Dodać
pomidory,
oregano i doprawić
solą i
pieprzem.5) Gotować bez przykrycia przez 8 minut, w połowie czasu odwracając
kurczaka.6)
Mozzarellę pokroić w plastry, ułożyć na
mięsie i posypać
pieprzem.7) Przykryć patelnię i roztopić
ser lub wstawić bez przykrycia pod rozgrzany grill na ok. 1 minutę.8) Podawać z
chlebem.Czas przygotowania: 20 minutLiczba porcji: 2Kaloryczność jednej porcji: 490 kcal