ßßß
Pierś z kurczaka zapiekana z mozzarellaSkładniki: na 5 porcjipiersi z kurczaka, u mnie 600 g200 ml utartego parmezanu4 łyżki tartej bułki1 łyżka suchej mieszanki prowansalskiej2 łyżki oliwysól i pieprz do smaku
Podziel piersi na mniejsze porcje jeśli bardzo są bardzo duże. Oprósz solą i pieprzem. wymieszaj parmezan, tartą bułkę i zioła. posmaruj piersi oliwą, a następnie obtocz w panierce. Ułóż na blasze wyłożonej pergaminem i piecz na 200ºC i (termoobieg) przez 20 minut. Po 10 minutach odwróć kurczaka na drugą stronę.Dodatkowo300 g makaronu, waga suchasos pomidorowy, tutaj przepis130 g mozzarellaposiekana świeża bazylia
Ugotuj makaron al dente. Ugotuj pomidorowy sos według przepisu. Ułóż upieczone piersi z kurczaka w formie żaroodpornej. Rozprowadź sos. Pokrój mozzarella w plasterki i ułóż na wierzchu. Zapiecz potrawę w nagrzanym piekarniku przez 10 minut. Posyp bazylią przed podaniem.Polecane przepisyPierś z kurczaka i makaron portabello z brokułamiZapiekanka z kurczaka, fasoli i pomidorówRoladki z kurczaka w ostrym sosie curryNuggets z kurczakaRoladki z kurczaka z pomidorowym spaghetti