Wykonanie
Jak może zauważyliście bardzo lubię
pomidory, często przygotowuję z nimi dania, gdyż są smaczne i zdrowe. Zawierają wiele cennych wartości odżywczych jak np. witamina A, która działa korzystnie na wzrok, witamina E, która zapobiega przedwczesnemu starzeniu, likopen - który przeciwdziała niektórym nowotworom,
pomidory pomogą także osobom żyjący w stresie - mają działanie uspokajające a potas zapobiega chorobom układu krążenia. Jak widać warto jeść
pomidory ! :PDziś kolejny ciekawy przepis - sos z
kurczakiem,
pomidorami i
fasolką szparagową. Danie jest szybkie i nieskomplikowane...Składniki :* 300 g
makaronu,* 1 duża
pierś z kurczaka,* 250 gram
pomidorów z puszki (odsączonych),* 200 g
zielonej fasolki szparagowej,* 4 łyżki
oliwy z oliwek,*
sól,
pieprz,*
bazylia suszona,Przygotowanie :
Makaron ugotować al dente.
Fasolkę umyć, obrać z ogonków i pokroić na kawałki o długości około 3 cm, gotować w osolonej wodzie około 8 minut (można użyć
fasolki z puszki).Pierś umyć, pokroić w nieduże kawałki ( np. paseczki) przyprawić
solą pieprzem i suszoną
bazylią. Podsmażyć na 2 łyżkach
oliwy z oliwek do czasu aż
mięso nie będzie różowe.Do
mięsa dodać
pomidory i ugotowaną
fasolkę, 2 łyżki
oliwy, przyprawić
solą i świeżo mielonym
pieprzem, wymieszać.Sos podawać z
makaronem.Smacznego !