ßßß Cookit - przepis na Sałatka z młodych ziemniaków z pieczonymi rzodkiewkami

Sałatka z młodych ziemniaków z pieczonymi rzodkiewkami

nazwa

Wykonanie

Jak jadacie rzodkiewki? Z twarożkiem i szczypiorkiem? chrupiecie jak jabłka, czy może zdarza się Wam rzodkiewkę upiec? Pieczona rzodkiewka jest wspaniała! Wciąż zachowuje swoją ostrość, ale jest miękka, lekko tylko chrupiąca i świetnie komponuje się z młodymi ziemniakami i rybą. Takie właśnie danie wciąż młode, wiosenne i świeże, ale na gorąco, podałam na Zimną Zośkę. Sałatka z młodych ziemniaków z pieczonymi rzodkiewkami najlepsza jest na gorąco, do pieczonego dorsza skrei. Za to na zimno będzie doskonała do mięs z grilla.
Jeśli zajrzeliście do mnie, do tego posta o poranku, koniecznie włączcie teraz PLAY, Sara Hartman cudownie rozkręca dzień, nawet poniedziałek, szczególnie poniedziałek! Szczególnie w energetycznym jak rzodkiewka "Satellite", posłuchajcie...
Tak sobie myślę, że czasem najlepiej zacząć poniedziałek, planując wyśmienity posiłek na kolację, gdy już wrócisz z pracy. Jeśli zatem, kupiłeś w sobotę na targu pęczek rzodkiewek i jedziesz właśnie metrem, tramwajem lub autem do pracy, czy szkoły słuchając Sary Hartman i chrupiąc rześką, czerwoną bulwę, koniecznie kup kolejny pęczek wracając z pracy. Rzodkiewki w maju są cudne!
W ostatnią środę pod Fortecą kupiłam dwa pęczki ogromnych rzodkiewek odmiany Karmen . To lekko ostrawa, bardzo chrupiąca odmiana, która rośnie po prostu olbrzymia, jak małe pomidory. Każda rzodkiewka ma ok 5-6 cm i w pęczkiujest ich zaledwie 10 sztuk. Są idealne do chrupania na drugie śniadanie, ale też świetnie smakują... upieczone.
Jednak upiec możecie w zasadzie każdą odmianę rzodkiewek, są pyszne!
Sałatkę z młodych ziemniaków doprawiam sokiem z cytryny, oliwą i kaparami póki ziemniaki są jeszcze gorące, dzięki temu przesiąkają cudownym smakiem. Potem wystarczy dodać do nich upieczone rzodkiewki, posypać świeżą dymką i cudownie rześka, wiosenna sałatka ziemniaczana gotowa. No cóż, u mnie sałatek ziemniaczanych nigdy dość.
Taka sałatka z młodych ziemniaków i pieczonych rzodkiewek świetnie smakuje solo, będzie idealna do pieczonego dorsza skrei (którego kupiłam sobie w sezonie nieco więcej i zamroziłam), albo do mięs z grilla, gdy znów będzie ciut cieplej i nastanie czas kuchni plenerowej.
Kremowe, lekko cytrynowe ziemniaki, słone kapary i delikatnie ostra, pieczona rzodkiewka - świetna sałatka na nieco chłodniejsze majowe dni, gdy chce się raczej czegoś ciepłego i rozgrzewającego zamiast półmiska sałat.
spory pęczek ostrej rzodkiewki (u mnie duże, odmiany Karmen)
1 łyżka oliwy z oliwek (najlepiej z aromatem cytryny)
sól morska
świeżo mielony pieprz
700g niedużych młodych ziemniaków (najlepiej sałatkowych, typ kulinarny A)
dressing
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki kaparów
1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
sól i świeżo mielony pieprz
2 cebulki dymki wraz ze szczypiorkiem
opcjonalnie po 1 kawałku filetu dorsza skrei
Rzodkiewki umyj, przekrój wzdłuż na pół lub na ćwiartki, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrop oliwa cytrynową, oprósz solą i pieprzem. Piecz ok 15-20 minut w temperaturze 200°C. Rzodkiewki lekko zmiękną i ciut zarumienią się na brzegach.
Ziemniaki wyszoruj, ale nie obieraj, ugotuj je w lekko osolonej wodzie al dente, odcedź i rozkrój na połówki. Wymieszaj na gładką emulsję wszystkie składniki dressingu. Gorące ziemniaki wymieszaj z dressingiem, dodaj upieczone rzodkiewki i posyp pokrojoną w plasterki dymką. Gotowe!
Jeśli chcesz podać sałatkę do pieczonego dorsza, ułóż filety na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, oprósz lekko solą, pieprzem, ulubionymi ziołami (w mojej mieszance jest tymianek, oregano, płatki chilli, skórka cytrynowa, pieprz), i piecz ok 10-12 minut w piecu rozgrzanym do 200°C. Dorsza piekę razem z rzodkiewkami, na niższym poziomie w piekarniku. Dorsz z sałatką z młodych ziemniaków i pieczonych rzodkiewek jest świetny!
Źródło:http://www.chillibite.pl/2016/05/mlode-ziemniaki-i-pieczone-rzodkiewki.html