Wykonanie

Kuchnia azjatycka zawsze zachwycała mnie swoimi
smakami i aromatycznymi
przyprawami, to prawdziwe bogactwo kolorów, pysznych dań i zapachów. To
curry,
sos sojowy,
warzywa i owoce, to
makaron i
olej sezamowy, to pikantne papryczki i słodki
ananas, pachnący
kardamon,
trawa cytrynowa,
sezam oraz
imbir. Ja bardzo lubię robić
curry i to na różne sposoby.Dzisiaj przygotowałam taką moją wariację ze składnikami, które lubię i które stworzyły razem wspaniałe danie.Wszystkie potrzebne składniki kupicie w Lidlu .Zapraszam :-)Składniki:- puszka
kukurydzy z
groszkiem- 1
cukinia- 3
cebule- 1 kg
pomidorów Lima- mały
por- 2
papryki czerwone- 1-2 łyżki pasty
curry- pół puszki
ananasa- 200 ml
mleczka kokosowego- 2-3 łyżki
sosu sojowego- pół łyżeczki tartego
imbiru-
sól,
pieprz-
ryż biały-
szczypiorekWykonanie:
Pomidory kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka, dodajemy pokrojoną
cebulę i
por. Zagotowujemy i przykrywamy, gotujemy około godziny. Następnie miksujemy na sos blenderem. Dodajemy pokrojoną w kostkę
cukinię, pokrojonego
ananasa,
kukurydzę z
groszkiem, pokrojone w większą kostkę
paprykę,
mleczko kokosowe. Wrzucamy starty na tarce
imbir, pół łyżeczki wystarczy. Gotujemy około 20 minut,
cukinia ma lekko zmięknąć. Doprawiamy
sosem sojowym,
solą,
pieprzem, dodajemy pastę
curry (dodajemy mniej lub więcej w zależności jak ostre danie lubimy, ja dałam dwie łyżki bo lubię zdecydowane smaki). Podajemy z ugotowanym
białym ryżem. Posypujemy
szczypiorkiem.
