ßßß Cookit - przepis na Curry wieprzowe na ostro

Curry wieprzowe na ostro

nazwa

Wykonanie

składniki
* 1 kg łopatki wieprzowej
* 2 papryki czerwone
* 2 młode cukinie
* 5 marchewek
* szczypior z 1-2 cebulek
* 1/2 puszki kukurydzy
* 1 ostra papryczka
* 1 dojrzały pomidor
* 4 łyżeczki czerwonej pasty curry
* 2 łyżeczki przyprawy curry
* kilka gałązek tymianku
* 1/2 kminku mielonego
* 1/4 imbiru mielonego
* 1/2 łyżeczki przyprawy pięć smaków
* 2 łyżeczki ostrego sosu piri piri
* sól
* 2 woreczki białego ryżu
Sposób wykonania
Mięso umyć, osuszyć, usunąć tłuszcz, pokroić w grubszą kostkę i obsmażyć na oleju w garnku o grubym dnie, w którym będzie gotowane curry, pod koniec smażenia dodać pastę curry i chwilę podsmażyć, następnie dolać gorącej wody ok. 2/3 szklanki i dusić, aż mięso będzie miękkawe.
W tym czasie umyć i obrać warzywa. Marchewkę i cukinię (ze skórką) pokroić na plasterki, jedną paprykę na większe paski, ostrą papryczkę w drobne paseczki, szczypior drobno pokroić, listki tymianku oberwać z gałązek. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i wyjąć nasiona, drugą paprykę pokroić na kawałki i zmiksować z pomidorem.
Do miękkawego mięsa dodać marchewkę, kukurydzę, tymianek, curry, kminek, przyprawę pięć smaków, dolać nieco wody, doprowadzić do wrzenia i dusić ok. 10 min. Następnie dodać paprykę, ostrą papryczkę, cukinię, zmiksowanego pomidora z papryką, szczypior, dolać nieco wody, doprowadzić do wrzenia, dodać sos piri piri, posolić, doprawić przyprawą curry i dusić na delikatnym ogniu jeszcze 15 min.
W tym czasie ugotować ryż.
Po 15 min. sprawdzić czy curry nie wymaga jeszcze dosolenia i czy jest odpowiednio pikantne, jeśli jest za rzadkie można zagęścić skrobią kukurydzianą lub mąką pszenną, zestawić z ognia.
Do miseczek włożyć gorący odcedzony ryż i polać curry.
Źródło:http://mixsmaku.blogspot.com/2014/06/curry-wieprzowe-na-ostro.html