Wykonanie

składniki* 1 kg
łopatki wieprzowej* 2
papryki czerwone* 2
młode cukinie* 5
marchewek*
szczypior z 1-2
cebulek* 1/2 puszki
kukurydzy* 1
ostra papryczka* 1 dojrzały
pomidor* 4 łyżeczki czerwonej pasty
curry* 2 łyżeczki
przyprawy curry* kilka gałązek
tymianku* 1/2
kminku mielonego* 1/4
imbiru mielonego* 1/2 łyżeczki
przyprawy pięć smaków* 2 łyżeczki
ostrego sosu
piri piri*
sól* 2 woreczki
białego ryżuSposób wykonania
Mięso umyć, osuszyć, usunąć tłuszcz, pokroić w grubszą kostkę i obsmażyć na
oleju w garnku o grubym dnie, w którym będzie gotowane
curry, pod koniec smażenia dodać pastę
curry i chwilę podsmażyć, następnie dolać gorącej
wody ok. 2/3 szklanki i dusić, aż
mięso będzie miękkawe.W tym czasie umyć i obrać warzywa.
Marchewkę i
cukinię (ze skórką) pokroić na plasterki, jedną
paprykę na większe paski,
ostrą papryczkę w drobne paseczki,
szczypior drobno pokroić, listki
tymianku oberwać z gałązek.
Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i wyjąć nasiona, drugą
paprykę pokroić na kawałki i zmiksować z
pomidorem.Do miękkawego
mięsa dodać
marchewkę,
kukurydzę,
tymianek,
curry,
kminek,
przyprawę pięć smaków, dolać nieco
wody, doprowadzić do wrzenia i dusić ok. 10 min. Następnie dodać
paprykę,
ostrą papryczkę,
cukinię, zmiksowanego
pomidora z
papryką,
szczypior, dolać nieco
wody, doprowadzić do wrzenia, dodać sos
piri piri, posolić, doprawić
przyprawą curry i dusić na delikatnym ogniu jeszcze 15 min.W tym czasie ugotować
ryż.Po 15 min. sprawdzić czy
curry nie wymaga jeszcze dosolenia i czy jest odpowiednio pikantne, jeśli jest za rzadkie można zagęścić
skrobią kukurydzianą lub
mąką pszenną, zestawić z ognia.Do miseczek włożyć gorący odcedzony
ryż i polać
curry.