Wykonanie
Papier ryżowy leżał w szafce od dobrych kilku tygodni. Jakoś ciągle czasu brakowało, żeby coś z niego zrobić. Gdybym wiedziała, że to takie proste i zajmuje tak niewiele czasu, na pewno wykorzystałabym go już dawno!Składniki:2 małe
cukinie1
papryka czerwona1
por1 duża
cebulapół puszki
kukurydzycurry,
sól, tabasco/papryka ostra
olej kokosowypapier ryżowy (z podanej porcji warzyw wyjdzie około 20-24 małych sajgonek)Wykonanie:Wszystkie warzywa kroimy na dość małe kawałki.
Pora i
cebulę podsmażamy chwilę, następnie dodajemy resztę warzyw (oprócz
kukurydzy - dorzucamy ją później, na 2-3 min żeby się podgrzała), przyprawiamy i dusimy pod przykryciem, do momentu, aż będą miękkie (około 10 min). Gotowy farsz zawijamy w
papier ryżowy (
papier ryżowy należy najpierw zamoczyć w wodzie na 2 sek., a następnie położyć na desce. Jak zmięknie - możemy zawijać. Dokładny przepis jak to zrobić znajduje się zawsze na opakowaniu :-) ). Sajgonki powinno się smażyć na głębokim
oleju, jednak ja usmażyłam je na niewielkiej ilości
oleju kokosowego i wyszły bardzo dobre!


Smacznego!