Wykonanie
Autor taste-of-passion
Czas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (48 głosów)Składniki na ciasto:3
jajka190 g
cukru brązowego - najlepszy pachnący
wanilią120 ml
oleju słonecznikowego200 g
mąki pszennej1 łyżeczka
cynamonu1 łyżeczka
kardamonu sproszkowanego1 łyżeczka
sody1/2 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia100 g
orzechów włoskich i laskowych pokrojonych nie za drobno200 g
marchewki startej na grubej tarce krem
cytrynowy: 200 g
serka mascarpone łyżka miękkiego
masła 3 łyżki
cukru pudru sok z połówki
cytrynyCiasto
marchewkowe - sposób przygotowania: Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Wyłożyć pergaminem blaszkę 21x24 cm.
Marchewki obrać, umyć, zetrzeć na tarce z grubymi oczkami (będzie piękny
marchewkowy efekt wizualny).
Orzechy posiekać.
Mąkę wymieszać z
przyprawami,
sodą,
proszkiem do pieczenia i
solą.W misce na dużych obrotach miksować całe
jajka na puszystą masę. Dodać powoli
cukier, nie przerywając ubijania. Wlewać cieniutkim strumieniem
olej. Do masy dodać w
trzech porcjach
mąkę z
przyprawami. Zmniejszyć obroty do minimum i dodać startą
marchewkę, na koniec
orzechy. Miksować tylko do połączenia składników. Przełożyć na blaszkę i piec 60 minut.Upieczone ciasto ostudzić. Przygotować krem: wszystkie składniki razem wymieszać. Można miksować lub ucierać łyżką.Przestudzone ciasto przeciąć wzdłuż na pół i posmarować połową kremu. Drugą połową posmarować wierzch. Pokroić na kwadraty i udekorować marcepanowymi
marchewkami.Łatwy przepis na świąteczne ciasto
marchewkoweCiasto
marchewkoweSkładniki na ciasto
marchewkowe : 1 i 1/4 szkl.
oleju 4
jaja 2 szkl. drobno utartej
marchewki 2 szkl.
mąki 2 szkl.
cukru 2 łyżeczki
proszku do pieczenia 2 łyżeczki
cynamonu 2 łyżeczki
sody szczypta
soli orzechy,
rodzynki Jaja utrzeć z
cukrem na puszystą masę. Dodawać stopniowo
mąkę i
olej, naCiasto
marchewkowe - sprawdzone PRZEPISY
ostatnich latach po ten przepis coraz chętniej sięgają także Polacy. Ciasto
marchewkowe z polewą z kremowego
serka [Jakub Kuroń gotuje] Deser z traty marchewkowej
Tarta marchewka to główny składnik ciasta. Dzięki niej deser cechuje duża wilgotność, puszystość oraz słodki smak. Mało kto wie, że
Marchewka krzepi
Marchewka zaraz po
buraku cukrowym, to warzywo zawierające najwięcej
cukru. Nic
dziwnego, że już w średniowieczu używano jej do słodkich potraw.
Cukier był wtedy bardzo
drogi i dostępny jedynie dla nielicznych.
Marchewka zastąpiła więc luksusowy produkt. Ciasto
marchewkowe to wymysł AnglosasówTego szukaliście w ugotuj.to - najpopularniejsze przepisy 2014 roku
Nasze zestawienie otwiera
sałatka ziemniaczana. O włos wyprzedziła ziemniaczane placki, które znalazły się dopiero na 11. miejscu wśród najczęściej wyszukiwanych haseł. W związku ze zbliżającymi się świętami polecamy przepis na
sałatkę ziemniaczaną ze
śledziem. Będzie jeszcze smaczniejsza, jeśli dodNajpopularniejsze przepisy w 2013 roku
skomponowaną mieszanką
ziół. Ten wybór absolutnie pochwalamy. Wilgotne, słodkie, z aromatem
korzennych przypraw... Nic
dziwnego, że ciasto
marchewkowe cieszy się coraz większym powodzeniem. Dzięki wykorzystaniu słodkiej
marchewki można dodać mniej
cukru - będzie zdrowiej. Eksperymentuj też z
mąką, którąnie trzeba nikogo namawiać. Wilgotne ciasto o pięknym kolorze polewa się lukrem z kremowego
serka. Jeden z naszych ulubionych przepisów. Zobacz przepis na Torcik
marchewkowy Zobacz też inny popularny przepis na Ciasto
marchewkowe Ciasto
dyniowo-
imbirowe z
orzechamiw gorącym piekarniku (o temp. 210°C). Podajemy na gorąco lub na zimno z cząstkami
cytryny. Lubisz ciasto
marchewkowe ? W takim razie może zasmakować Ci również ciasto
dyniowe. Zamiast polewy z gorzkiej czy
mlecznej czekolady, możesz udekorować je lukrem (np.
cytrynowym lub
pomarańczowymSzybko! Upiecz ciasto!
Wilgotne, w smaku przypominające nieco piernik, ciasto
marchewkowe jest wciąż jednym z najpopularniejszych ciast w naszym
kraju. Przepis na nie należy do dziesięciu, najczęściej wyszukiwanych w naszym serwisie. Możesz podawać je posypane
cukrem pudrem, polane
czekoladą lub posmarowane
serkiem