ßßß

Składniki:10 dkg orzechów włoskich35 dkg drobno startej marchewki26 dkg mąki pszennej1 łyżeczka sody1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki soli1 i 1/2 łyżeczki cynamonu4 duże jajka30 dkg brązowego cukru240 ml oleju słonecznikowego albo roślinnego2 łyżeczki cukru waniliowego1 opakowanie serka kremowego Soft Cheese (Philadelphia, Light Soft Cheese, albo Mascarpone)5 łyżek cukru pudru2 łyżki soku cytrynowegoPrzygotowanie:W misce, robotem elektrycznym ubić jajka, stopniowo dodając brązowy cukier wraz z cukrem waniliowym. Ubijać przez około 4 minuty po czym stopniowo dodać olej.Mąkę przesiać, dodać do niej sodę, cynamon, sól, proszek do pieczenia. Wszystkie suche składniki małymi porcjami dodać do uprzednio ubitej masy jajecznej. Mieszać delikatnie łyżką, nie ubijać.Orzechy pokroić na większe kawałki. Marchew zetrzeć na tarce o średnich oczkach (kawałki nie mogą być ani zbyt duże ani też mieć konsystencję papki).Orzechy wraz z marchewką dodać do masy, wszystko dokładnie wymieszać.Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Piec ciasto około 1 godziny w zależności od wielkości formy, na której ciasto jest pieczone. Ja swoje piekłam na tortownicy o średnicy 20 centymetrów.Na koniec ciasto polewamy lukrem. Lukier: Cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny. Ucieramy intensywnie przez 3 minuty, następnie dodając stopniowo serek. Schładzamy w lodówce przez 30 minut. Po wyjęciu z lodówki wykładamy na schłodzone ciasto. Ozdabiamy orzechami. Smacznego!