Wykonanie
Ostatnio obiecałam dodać przepis na barszcz czerwony i paluszki do niego i na pewno wkrótce to zrobię. Wcześniej jednak chcę się z
Wami podzielić przepisem na coś słodkiego.Sama jestem zaskoczona, że nie dodałam tutaj jeszcze tego przepisu, bo ciasto to piekłam już kilkanaście
razy i za każdym razem wychodziło mi rewelacyjnie.Wiem, że niektórym osobom ciasto z dodatkiem
marchewki może wydać się być czymś okropnym. Nic jednak bardziej mylnego.
Marchewka jest w nim zupełnie niewyczuwalna a w połączeniu z pozostałymi składnikami tworzy aromatyczną kompozycję. Wszystkim polecam upieczenie tego ciasta. Zawsze się udaje.


Składniki:10 dkg
orzechów włoskich35 dkg drobno startej
marchewki26 dkg
mąki pszennej1 łyżeczka
sody1 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
soli1 i 1/2 łyżeczki
cynamonu4 duże
jajka30 dkg
brązowego cukru240 ml
oleju słonecznikowego albo roślinnego2 łyżeczki
cukru waniliowego1 opakowanie
serka kremowego Soft Cheese (Philadelphia, Light Soft Cheese, albo
Mascarpone)5 łyżek
cukru pudru2 łyżki
soku cytrynowegoPrzygotowanie:W misce, robotem elektrycznym ubić
jajka, stopniowo dodając
brązowy cukier wraz z
cukrem waniliowym. Ubijać przez około 4 minuty po czym stopniowo dodać
olej.
Mąkę przesiać, dodać do niej
sodę,
cynamon,
sól,
proszek do pieczenia. Wszystkie suche składniki małymi porcjami dodać do uprzednio ubitej masy jajecznej. Mieszać delikatnie łyżką, nie ubijać.
Orzechy pokroić na większe kawałki.
Marchew zetrzeć na tarce o średnich oczkach (kawałki nie mogą być ani zbyt duże ani też
mieć konsystencję papki).
Orzechy wraz z
marchewką dodać do masy, wszystko dokładnie wymieszać.Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Piec ciasto około 1 godziny w zależności od wielkości formy, na której ciasto jest pieczone. Ja swoje piekłam na tortownicy o średnicy 20 centymetrów.Na koniec ciasto polewamy lukrem.
Lukier:
Cukier puder mieszamy z
sokiem z cytryny. Ucieramy intensywnie przez 3 minuty, następnie dodając stopniowo
serek. Schładzamy w lodówce przez 30 minut. Po wyjęciu z lodówki wykładamy na schłodzone ciasto. Ozdabiamy
orzechami. Smacznego!