ßßß
Czy jest na sali jakiś miłośnik ciasta marchewkowego? Ja, ja!Dziś proponuję aromatyczne i pełne orzechów ciasto. Słodko-kwaskowaty krem z delikatną słoną nutką doskonale równoważy i przełamuje słodycz ciasta. Ciasto idealne na poprawę humoru w szare i ponure jesienne dni. Gdzie ta złota polska jesień?Składniki (na tortownicę o średnicy 24cm):Na ciasto:-2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej-1,5 szklanki startej na drobnych oczkach marchewki-2 jajka-3/4 szklanki brązowego cukru-1/2 szklanki jogurtu naturalnego-1/4 szklanki oleju-1 łyżeczka całych goździków-1 łyżeczka cynamonu-1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej-1/4 łyżeczki imbiru-1 łyżeczka proszku do pieczeniu-1/2 łyżeczki sody-1 szklanka orzechów włoskich-szczypta soliNa krem:-50g masła w temperaturze pokojowej-1 łyżeczka skórki otartej z cytryny-150g serka kanapkowego naturalnego (np. Piątnica)-1 łyżka cukru pudruPonadto:-kilka połówek orzechów włoskich do dekoracjiGoździki ubijamy w moździerzu, dodajemy pozostałe przyprawy, dokładnie rozcieramy.Orzechy z grubsza siekamy. W jednym naczyniu łączymy mąkę, sól, przyprawy, sodę i proszek do pieczenia. W oddzielnym naczyniu mieszamy jajka, olej, cukier, marchewkę i jogurt. Wraz z orzechami dodajemy do suchych składników i dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 55-60 minut (sprawdzamy patyczkiem). Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.Przygotowujemy krem. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszysta masę. Ciągle ucierając, dodajemy serek i skórkę cytrynową. Kremem smarujemy wystudzone ciasto. dekorujemy połówkami orzechów.
Smacznego!