Wykonanie
Czy jest na sali jakiś miłośnik ciasta marchewkowego? Ja, ja!Dziś proponuję aromatyczne i pełne
orzechów ciasto. Słodko-kwaskowaty krem z delikatną słoną nutką doskonale równoważy i przełamuje
słodycz ciasta. Ciasto idealne na poprawę humoru w szare i ponure jesienne dni. Gdzie ta złota polska jesień?Składniki (na tortownicę o średnicy 24cm):Na ciasto:-2 szklanki
mąki pszennej pełnoziarnistej-1,5 szklanki startej na drobnych oczkach
marchewki-2
jajka-3/4 szklanki
brązowego cukru-1/2 szklanki
jogurtu naturalnego-1/4 szklanki
oleju-1 łyżeczka całych
goździków-1 łyżeczka
cynamonu-1/4 łyżeczki
gałki muszkatołowej-1/4 łyżeczki
imbiru-1 łyżeczka
proszku do pieczeniu-1/2 łyżeczki
sody-1 szklanka
orzechów włoskich-szczypta
soliNa krem:-50g
masła w temperaturze pokojowej-1 łyżeczka skórki otartej z
cytryny-150g
serka kanapkowego naturalnego (np. Piątnica)-1 łyżka
cukru pudruPonadto:-kilka połówek
orzechów włoskich do dekoracji
Goździki ubijamy w moździerzu, dodajemy pozostałe
przyprawy, dokładnie rozcieramy.
Orzechy z grubsza siekamy. W jednym naczyniu łączymy
mąkę,
sól,
przyprawy,
sodę i
proszek do pieczenia. W oddzielnym naczyniu mieszamy
jajka,
olej,
cukier,
marchewkę i
jogurt. Wraz z
orzechami dodajemy do suchych składników i dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 55-60 minut (sprawdzamy patyczkiem). Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.Przygotowujemy krem.
Masło ucieramy z
cukrem pudrem na puszysta masę. Ciągle ucierając, dodajemy
serek i
skórkę cytrynową. Kremem smarujemy wystudzone ciasto. dekorujemy połówkami
orzechów.
Smacznego!