Wykonanie

Empanadas to pyszne smażone lub pieczone pierożki z Ameryki Łacińskiej.To bardzo popularne danie w np. Argentynie,
Brazylii, Peru.Dziś przyrządzam je z farszem
szpinakowym i
serem.Do Empanadas idealnie pasują salsa pomidorowa i guacamole.Salsa ze świeżych
pomidorów, zawiera wiele witamin i jest wspaniale doprawiona.Guacamole to salsa z
awokado, jej początki datowane są na czasy azteckie.
Awokado zawiera wiele witamin: A, witaminy z grupy B, C, E, PP, K i H oraz wapń, potas i fosfor.Polecam by poczuć trochę ciepła w śnieżne dni :)EmpanadasSkładniki na 4 porcje:Ciasto:2 szklanki
mąki4 łyżki
masłaodrobina bardzo zimnej
wody1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
soli1 małe
jajko (opcjonalnie)szczypta kuminuFarsz:1 opakowanie
świeżego szpinaku4 plasterki
sera żółtegochillisól &
pieprz2 ząbki
czosnkuDo miski wsyp wszystkie składniki na ciasto oprócz
wody. Rozetrzyj palcami lub zmiksuj w misie miksera
masło z
mąką. Dodaj
wody. Ciasto powinno być luźne, lecz nie za twarde.Odstaw na 30 minut przykryte ściereczką.Posiekaj na drobno
czosnek,
ser i
szpinak. Wymieszaj.Rozwałkuj cienkie placuszki, odrobinę większe niż szklanka.Faszeruj 1 łyżką nadzienia.
Sklej brzegi używając widelca lub ręcznie robiąc falbanki.Smaż w rozgrzanym głębokim
oleju.Nie usmażone empanadas można mrozić.Guacamole:Składniki:
awokado2 łyżki
wody1 łyżeczka
oliwysok z 1/2
limonki1/4
cebulki1/4
pomidora1/6 ząbka
czosnkukilka liści
kolendryszczypta kuminu
chilli najlepiej świeże
sól &
pieprzCebulkę,
pomidor i
chilli posiekaj drobno.
Cebulkę nasól.
Awokado zmiksuj z
sokiem z limonki,
wodą i
oliwą.Wymieszaj z resztą składników.Ozdób liściami
kolendry.
Awokado ciemnieje dosyć szybko, dlatego guacamole powinno być zjedzone jak najszybciej. Można dodać więcej
soku z limetki, zapobiega to ciemnieniu.Salsa z
pomidorów:5
pomidorówkolendra lub
pietruszkachillicebula czerwona 1/21 ząbek
czosnku1 łyżka
oliwysól &
pieprzPomidory,
czosnek i
cebulkę bardzo drobno posiekać. Wymieszać z resztą składników.

W przyszłym tygodniu wybieram się na Grecką wyspę Evię :)Ciekawe jakie pyszności mnie tam czekają!