Wykonanie
Z cyklu " Wypiekanie na Śniadanie "

Mam już u siebie
bułki na Hot Dogi, ale z dodatkiem
mleka w proszku. Ostatnio jednak miałam problem z jego zakupem. Kiedy w akcji " Wypiekanie na śniadanie" pojawiła się propozycja na te
bułki, chętnie podjęłam się ich wypieku. Chrupiące, powiedziałabym expresowe i bardzo smaczne. Z tego ciasta można również zrobić
bułki na hamburgery. Naprawdę polecam!

Składniki na
bułki:1,5 szklanki
mleka,55 g
masła,650 g przesianej
mąki pszennej,15 g świeżych
drożdży,2 łyżki
cukru,1 łyżeczka
soli,1
jajko,+
jajko lub
białko do posmarowania,
sezam,
mak lub
czarnuszka do posypania.Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w 1/4 szklanki ciepłego
mleka, dodać łyżkę
cukru i odstawić, żeby zaczyn ruszył - jakieś 10 minut powinno mu wystarczyć.Do rondla wlać pozostałe
mleko, dodać
masło i dobrze podgrzać - nie gotować.Do miski miksera wsypać 1,5 szklanki przesianej
mąki,
cukier i
sól, dodać zaczyn
drożdżowy i miksować na średnich obrotach mieszadłami do wyrabiania ciasta. Następnie wbić w ciasto
jajko i dobrze wymieszać. Do tego dolać gorące
mleko z
masłem ciągle miksując. Następnie dodawać po niewielkiej porcji
mąki - 1/2 szklanki, za każdym razem dobrze wyrobić ciasto. Gdy ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski wyłożyć je na stolnicę oprószoną
mąką i wyrabiać, aż będzie miękkie i elastyczne ( cały czas wyrabiałam mikserem).Wyrobione ciasto podzielić na 10 miarę równych części i uformować z nich wałeczki lub kuleczki - w zależności od tego co zamierzamy z nimi dalej czynić. Żeby były gładkie na wierzchu można ciasto "podwinąć" pod spód. Tak przygotowane bułeczki przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na jakieś 30-40 minut.Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Bułeczki posmarować
jajkiem roztrzepanym z łyżką
mleka. Można posypać jakimiś ziarenkami - ja posypałam
czarnuszką.
Bułki piec 10-12 minut, aż pięknie się zarumienią ( u mnie około 20 minut).Sos do Hot Dogów:2 łyżki
majonezu,2 łyżki
kechupu,2 łyżki
musztardy ostrej.Wszystkie składniki sosu wymieszać.
Sałatka:połowa małej
kapusty pekińskiej,2
marchewki,1
pomarańcza,1 łyżka
majonezu,2 łyżki
jogurtu naturalnego,kilka kropel
soku z cytryny,
natka pietruszki suszona,
sól,
cukier.
Kapustę pokroić,
marchewkę zetrzeć na tarce jarzynowej, a
pomarańczę obrać i wyfiletować. Wymieszać składniki sosu, doprawić i zalać
sałatkę.+ ulubione kie ł b aski.Ciepłe buki faszerować
kiełbaskami, sosem, i
sałatką.

Razem ze mną udział w akcji brali:Moje Małe CzarowanieSzóste NieboKulinarna ManiusiaPrzepisy na domowy
ser i
chlebPożeracze czasuRodzinna kuchniaZ chaty na końcu wsiAla piecze i gotujePasja smaku