Wykonanie
Mój syn uwielbia
kajzerki. Każda wyprawa do sklepu kończy się kupnem kilku sztuk. Zaczęłam się zastanawiać czy to naprawdę takie trudne zadanie- upieczenie kajzerki? Poszperałam i oto są. Pyszne, domowe
kajzerki które nie są takimi "dmuchawcami" jak te sklepowe. A zapach pieczonych
bułek w niedzielny poranek jest naprawdę niesamowity. Z
kubkiem pysznego
kakao, dobrą
wędliną lub w moim przypadku z
dżemem to śniadanie idealne. I nie są wcale takie trudne do zrobienia. Nawet bym zaliczyła je raczej do przepisów łatwych. Wystarczy chwila mieszania i czekanie aż ciasto wyrośnie. A
potem już tylko uczta. Polecam!

Składniki:400 g
mąki pszennej (plus trochę do podsypania)60 g
mąki ziemniaczanej20 g
cukru1
jajko220 ml
mleka30 g świeżych
drożdży40 g miękkiego
masłałyżeczka
soliOpcjonalnie do posypania:
mak,
sól,
czarnuszka,
sezamWykonanie:
Mleko podgrzej i rozpuść w nim
drożdże.
Mąki wysp do miski, dodaj
sól,
cukier i lekko przemieszaj. Następnie dodaj pozostałe składniki czyli
jajko,
mleko z
drożdżami i
masło. Wyrób elastyczne ciasto. Jeśli będzie zbyt rzadkie dosyp więcej
mąki. Wyrabianie ciasta może zająć chwilę:) Następnie uformuj je w kulkę przykryj czystą ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia lub do momentu w którym podwoi objętość. Po tym czasie uformuj bułeczki. Mnie wyszło 9 sztuk plus jedna nieco mniejsza. Odstaw znowu do wyrośnięcia na jakieś 30 minut. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez ok 25- 30 minut. Trzeba je obserwować.Smacznego!Przepis wygrzebany gdzieś w
sieci.