ßßß Cookit - przepis na Mussaka / Moussaka

Mussaka / Moussaka

nazwa

Wykonanie

Share the post "Mussaka / Moussaka"
Jakiś czas temu zapowiedziała mi się w gości rodzinka i zastanawiałam się nad daniem, którego wyjdzie dużo, a co najważniejsze, by było też smacznie. W takich sytuacjach najlepiej sprawdzają się zapiekanki, a że kupiłam we Frisco masę pięknych warzyw, zdecydowałam się na mussakę. Przyznam się, że jest to jeden z moich ulubionych spożywczych sklepów internetowych, a przetestowałam w Warszawie już chyba wszystkie. Jako jedyny dostarcza mi zawsze wszystkie produkty jakie wybrałam do koszyka, więc nie muszę w ostatniej chwili zmieniać planów bo czegoś „nie było”. Ponadto, wszystkie produkty są zawsze świeże, świetnej jakości i dobrze zapakowane
Wracając do mussaki, wyszła pyszna! Z podsmażonymi plastrami bakłażana, mięsem mielonym w ziołowym sosie pomidorowym, ziemniakami i grubą warstwą beszamelu. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Mussaka
(6-7 porcji)
Składniki:
2 bakłażany, pokrojone w 1 cm plastry
1 łyżka soli
750 g mielonego mięsa wieprzowego
1 cebula, drobno posiekana
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
1 łyżeczka suszonego oregano
2 liście laurowe
1 łyżka mąki
sól i pieprz do smaku
200 ml czerwonego wina wytrawnego
1×400 g puszka krojonych pomidorów
2 łyżki passaty
7 łyżek oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
500 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w 1 cm plastry
Składniki na beszamel:
50 g masła
50 g mąki
400 ml mleka
1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
25 g startego parmezanu
1 jajko, roztrzepane
Przygotowanie:
Umieść bakłażana w durszlaku, posyp solą i odstaw do zlewu na 10 minut.
Rozgrzej dużą i głęboką patelnię na średnim ogniu, włóż mięso, cebulę, czosnek, oregano i liście laurowe i smaż przez 10 minut, rozdrabniając mięso drewnianą łyżką.
Po tym czasie wmieszaj mąkę i dopraw całość solą i pieprzem. Następnie dodaj wino, pomidory, passatę i gotuj na małym ogniu przez 30 minut, mieszając od czasu do czasu, aż mięso przestanie być surowe, a sos zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem do smaku jeżeli to konieczne i odstaw.
Opłukaj bakłażana pod zimną, bieżącą wodą i osusz papierowymi ręcznikami. Rozgrzej trzy łyżki oleju na patelni i smaż bakłażany po 2-3 minuty z każdej strony, dodając więcej oleju w razie potrzeby. Przełóż bakłażany na ręczniki papierowe aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Wrzuć ziemniaki do wrzącej i osolonej wody i gotuj przez 5 minut, po czym odcedź i odstaw.
Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC.
W celu przygotowania beszamelu, rozpuść w średnim rondelku masło i wsyp mąkę. Smaż przez chwilę do lekkiego zarumienienia po czym, cały czas mieszając, wlej mleko. Następnie wmieszaj połowę parmezanu i dopraw sos gałka muszkatołową. Gotuj mieszając na małym ogniu przez 4-5 minut aż ładnie zgęstnieje, po czym dopraw solą i pieprzem do smaku. Zdejmij garnek z ognia i energicznie wmieszaj jajko.
Do dużego i natłuszczonego naczynia do zapiekania wyłóż jedną trzecią sosem mięsnego, na to wyłóż jedną trzecią ziemniaków i bakłażanów. Powtarzaj czynności aż do wyczerpania składników, po czym wyłóż równomiernie beszamel. Posyp parmezanem, włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 45 minut lub ładnego zarumienienia.
Smacznego!
English version
Moussaka
(6-7 servings)
Ingredients:
2 aubergines, cut into 1cm slices
1 tbsp salt
750 g pork mince
1 onion, finely chopped
2 garlic cloves, crushed
1 tsp dried oregano
2 bay leaves
1 tbsp plain flour
salt and pepper to taste
200 ml dry red wine
400 g can chopped tomatoes
2 tbsp tomato purée
7 tbsp olive oil
500 g potatoes, peeled, sliced into 1 cm slices
Ingredients for the white sauce:
50 g butter
50 g plain flour
400 ml milk
1 tsp ground nutmeg
25 g finely grated parmesan
1 egg, beaten
Preparation:
Place the aubergine in a colander and sprinkle with salt. Set aside for 10 minutes.
Place the meat, onions, garlic, oregano and bay leaves in a large frying pan and cook over a medium heat for 10 minutes, stirring with a wooden spoon to break up the meat.
Stir in the flour, salt and plenty of freshly ground black pepper. Add the wine, tomatoes, tomato purée and bring to a simmer. Cook for 30 minutes, stirring occasionally until the meat is tender and the sauce has thickened. Season with salt and freshly ground black pepper to taste and set aside.
Rinse the aubergine under cold running water and pat dry in a clean tea towel. Heat three tablespoons of the oil in a frying pan and fry the aubergines for 2-3 minutes on each side, adding more oil when necessary. Remove from the pan and set aside to drain on kitchen paper.
Cook the potatoes in boiling water for five mintues, then drain in a colander under running water until cold.
Preheat the oven to 180C.
For the white sauce, melt the butter in a large saucepan and stir in the flour. Cook for a few seconds, then gradually stir in the milk. Add half the parmesan and the grated nutmeg. Simmer the sauce gently for 4-5 minutes, stirring regularly and season to taste with salt and pepper.
Remove the saucepan from the heat and quickly stir in the beaten egg.
Spoon one third of the meat sauce into a large, shallow ovenproof dish. Cover with a layer of potatoes and a layer of aubergines. Repeat the layers twice more, finishing with the aubergines. Pour over the white sauce, making sure it covers in a thick, even layer. Sprinkle with the remaining parmesan. Bake in the oven for 45 minutes, or until deep golden-brown and bubbling.
Enjoy!
Share the post "Mussaka / Moussaka"
Źródło:http://karmelowy.pl/mussaka-moussaka