Wykonanie
Share the post "Mussaka / Moussaka"Jakiś czas temu zapowiedziała mi się w gości rodzinka i zastanawiałam się nad daniem, którego wyjdzie dużo, a co najważniejsze, by było też smacznie. W takich sytuacjach najlepiej sprawdzają się zapiekanki, a że kupiłam we Frisco masę pięknych warzyw, zdecydowałam się na mussakę. Przyznam się, że jest to jeden z moich ulubionych spożywczych sklepów internetowych, a przetestowałam w Warszawie już chyba wszystkie. Jako jedyny dostarcza mi zawsze wszystkie produkty jakie wybrałam do koszyka, więc nie muszę w ostatniej chwili zmieniać
planów bo czegoś „nie było”. Ponadto, wszystkie produkty są zawsze świeże, świetnej jakości i dobrze zapakowaneWracając do mussaki, wyszła pyszna! Z podsmażonymi plastrami
bakłażana,
mięsem mielonym w
ziołowym sosie pomidorowym,
ziemniakami i grubą warstwą beszamelu. Polecam!

Scroll down for recipe in English

Mussaka(6-7 porcji)Składniki:2
bakłażany, pokrojone w 1 cm plastry1 łyżka
soli750 g
mielonego mięsa wieprzowego1
cebula, drobno posiekana2 ząbki
czosnku, przeciśnięte przez praskę1 łyżeczka
suszonego oregano2
liście laurowe1 łyżka
mąkisól i
pieprz do smaku200 ml
czerwonego wina wytrawnego1×400 g puszka krojonych
pomidorów2 łyżki passaty7 łyżek
oliwy z oliwek lub
oleju rzepakowego500 g
ziemniaków, obranych i pokrojonych w 1 cm plastrySkładniki na beszamel:50 g
masła50 g
mąki400 ml
mleka1 łyżeczka mielonej
gałki muszkatołowej25 g startego
parmezanu1
jajko, roztrzepanePrzygotowanie:Umieść
bakłażana w durszlaku, posyp
solą i odstaw do zlewu na 10 minut.Rozgrzej dużą i głęboką patelnię na średnim ogniu, włóż
mięso,
cebulę,
czosnek,
oregano i
liście laurowe i smaż przez 10 minut, rozdrabniając
mięso drewnianą łyżką.Po tym czasie wmieszaj
mąkę i dopraw całość
solą i
pieprzem. Następnie dodaj
wino,
pomidory, passatę i gotuj na małym ogniu przez 30 minut, mieszając od czasu do czasu, aż
mięso przestanie być surowe, a sos zgęstnieje. Dopraw
solą i
pieprzem do smaku jeżeli to konieczne i odstaw.Opłukaj
bakłażana pod zimną, bieżącą
wodą i osusz papierowymi ręcznikami. Rozgrzej trzy łyżki
oleju na patelni i smaż
bakłażany po 2-3 minuty z każdej strony, dodając więcej
oleju w razie potrzeby. Przełóż
bakłażany na ręczniki papierowe aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.Wrzuć
ziemniaki do wrzącej i osolonej
wody i gotuj przez 5 minut, po czym odcedź i odstaw.Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC.W celu przygotowania beszamelu, rozpuść w średnim rondelku
masło i wsyp
mąkę. Smaż przez chwilę do lekkiego zarumienienia po czym, cały czas mieszając, wlej
mleko. Następnie wmieszaj połowę
parmezanu i dopraw sos gałka muszkatołową. Gotuj mieszając na małym ogniu przez 4-5 minut aż ładnie zgęstnieje, po czym dopraw
solą i
pieprzem do smaku. Zdejmij garnek z ognia i energicznie wmieszaj
jajko.Do dużego i natłuszczonego naczynia do zapiekania wyłóż jedną trzecią sosem
mięsnego, na to wyłóż jedną trzecią
ziemniaków i
bakłażanów. Powtarzaj czynności aż do wyczerpania składników, po czym wyłóż równomiernie beszamel. Posyp
parmezanem, włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 45 minut lub ładnego zarumienienia.Smacznego!

English versionMoussaka(6-7 servings)Ingredients:2 aubergines, cut into 1cm slices1 tbsp salt750 g
pork mince1 onion, finely chopped2 garlic cloves, crushed1 tsp dried
oregano2 bay leaves1 tbsp plain
floursalt and pepper to taste200 ml dry red
wine400 g can chopped tomatoes2 tbsp tomato purée7 tbsp
olive oil500 g potatoes, peeled, sliced into 1 cm slicesIngredients for the white sauce:50 g butter50 g plain
flour400 ml milk1 tsp ground nutmeg25 g finely grated
parmesan1 egg, beatenPreparation:Place the aubergine in a colander and sprinkle with salt. Set aside for 10 minutes.Place the meat, onions, garlic,
oregano and bay leaves in a large frying pan and cook over a medium heat for 10 minutes, stirring with a wooden spoon to break up the meat.Stir in the
flour, salt and
plenty of freshly ground black pepper. Add the
wine, tomatoes, tomato purée and bring to a simmer. Cook for 30 minutes, stirring occasionally until the meat is tender and the sauce has thickened. Season with salt and freshly ground black pepper to taste and set aside.Rinse the aubergine under cold running water and pat dry in a clean tea towel. Heat three tablespoons of the oil in a frying pan and fry the aubergines for 2-3 minutes on each
side, adding
more oil when necessary. Remove from the pan and set aside to drain on kitchen paper.Cook the potatoes in boiling water for five mintues, then drain in a colander under running water until cold.Preheat the oven to 180C.For the white sauce, melt the butter in a large saucepan and stir in the
flour. Cook for a few seconds, then gradually stir in the milk. Add half the
parmesan and the grated nutmeg. Simmer the sauce gently for 4-5 minutes, stirring regularly and season to taste with salt and pepper.Remove the saucepan from the heat and quickly stir in the beaten egg.Spoon one third of the meat sauce into a large, shallow ovenproof dish. Cover with a layer of potatoes and a layer of aubergines. Repeat the layers twice
more, finishing with the aubergines.
Pour over the white sauce, making sure it covers in a thick, even layer. Sprinkle with the remaining
parmesan. Bake in the oven for 45 minutes, or until deep golden-brown and bubbling.Enjoy!

Share the post "Mussaka / Moussaka"



