Wykonanie
Moje ulubione greckie danie

SKŁADNIKI:2 szt.
bakłażanakilka
ziemniaków1 kg
mięsa mielonego ( oryginalnie powinna być
jagnięcina)kilka
pomidorów lub
pomidory z puszki1
cebula3 ząbki
czosnkuprzyprawa do musaki ( my mieliśmy oryginalną mieszankę przywieziona z wakacji, ale podaje skład:
oregano,
bazylia,
pietruszka,
cynamon,
ziele angielskie,
tymianek,
liść laurowy)
sól,
chili,
czarny pieprzoliwa z oliwekSos beszamelowy:2-3 łyżki
masła2-3 płaskie łyżki
mąki300 ml
mlekasól,
gałka muszkatołowa, tarty
parmezan
Bakłażana pokroić na półcentymetrowe i oprószyć
solą, pozostawić na chwile by się spocił, następnie go opłukać. Nagrzać piekarnik z funkcją grilla. Podobnie pokroić
ziemniaki. Plasterki
bakłażana i
ziemniaków ułożyć na dużej blaszce do pieczenia posmarowanej 2 łyżkami
oliwy (plasterki mogą częściowo na siebie nachodzić). Oprószyć
solą i skropić resztą
oliwy, wstawić na górną półkę piekarnika i grillować przez około 10 minut lub do czasu aż
bakłażany będą miękkie i lekko zrumienione, przewrócić na drugą stronę i grillować przez kolejne 5 minutNa dużą patelnię wlać
olej, dodać drobno posiekaną
cebulę oraz
czosnek, zeszklić. Zwiększyć ogień, dodać zmielone
mięso i mieszając dokładnie obsmażyć przez około 5 minut. Dodać resztę składników sosu:
pomidory, koncentrat jeśli używamy,
przyprawy. Wymieszać i zagotować. Przykryć, zmniejszyć ogień i dusić przez około 20-30 minut od czasu do czasu mieszając.
Sos beszamelowy: Roztopić
masło na patelni lub w garnku, dodać
mąkę i smażyć przez około 2 minuty na umiarkowanym ogniu ciągle mieszając. Stopniowo wlewać
mleko cały czas mieszając aż sos zgęstnieje i będzie gładki. Doprawić
solą,
gałką muszkatołową, dodać połowę
startego sera, wymieszać i podgrzać aż
ser się rozpuści, odstawić z ognia.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Żaroodporne naczynie lub blaszkę posmarować
oliwą.
Bakłażany podzielić na 2 części, na dnie rozłożyć pierwszą część, przykryć połową sosu
mięsno-
pomidorowego, ułożyć
ziemniaki następnie znów
mięso i kolejno drugą warstwę
bakłażana, całość polać
sosem beszamelowym. Posypać resztą
sera i wstawić do nagrzanego piekarnika na 30-40 minut.

Zapiekankę najlepiej podawać delikatnie ostygniętą- lepiej się trzyma :D

Smacznego !!!